Zakenman ‘die bloeddiamanten verhandelde’, wordt uitgeleverd aan België

© Reuters

Een Belgisch-Amerikaanse zakenman die verdacht wordt van handel in bloeddiamanten, verkregen met slavenarbeid tijdens de burgeroorlog in Sierra Leone, zal uitgeleverd worden aan België. Dat meldt de Spaanse Justitie.

De 64-jarige Michel Desaedeleer werd vrijdag opgepakt op de luchthaven van Malaga, in het zuiden van Spanje, even voordat hij op een vliegtuig naar New York zou stappen. Hijj woont in de VS. Hij heeft zich niet verzet tegen zijn uitlevering, aldus een woordvoerder van de rechtbank.

De man wordt door het Belgische gerecht gezocht nadat in januari 2011 in Brussel een klacht tegen hem werd ingediend door vijf vroegere dwangarbeiders van de diamantmijnen in Sierra Leone. Hij wordt ervan verdacht de toenmalige Liberiaanse president Charles Taylor en de gewapende rebellen van het Revolutionary United Front (RUF) uit Sierra Leone geholpen te hebben bij het verhandelen van bloeddiamanten en het tot slaaf maken van burgers.

“Het is de eerste keer dat een zakenman opgepakt werd voor zijn betrokkenheid bij de twee internationale misdaden van diefstal van bloeddiamanten en slavernij van burgers”, aldus de ngo Civitas Maxima, die slachtoffers van oorlogsmisdaden ondersteunt en die een dossier geopend heeft tegen Desaedeleer.

Rebellenleider Foday Sankoh in archiefbeeld uit 2000
Rebellenleider Foday Sankoh in archiefbeeld uit 2000© BELGA

Bloeddiamanten, die volgens Amnesty International 4 procent van de totale diamantproductie uitmaken, hielpen burgeroorlogen in Afrika financieren.

De rol van Desaedeleer wordt al langer besproken. Zo wordt hij met naam en toenaam genoemd in een VN-rapport uit 2000.

‘Terreur’

In Kono, een oostelijk district van Sierra Leone, werden onder impuls van Charles Taylor en het RUF diamantmijnen geëxploiteerd, waarvoor de burgerbevolking tot slavenarbeid werd gedwongen.

“In een klimaat van terreur werkten deze ‘slaven’ onder bedreiging van wapens tot 15 uur per dag”, aldus Alain Werner, advocaat en stichter van Civitas Maxima.

Het RUF was onder meer berucht voor de amputatie van ledematen bij tegenstanders of toevallige aanwezigen.

Civitas Maxima heeft een aantal ooggetuigen, voormalige hooggeplaatste RUF-leden, die aangeven dat Desaedeleer de ‘bloedmijnen’ bezocht.

‘Officieel contact

Volgens het geciteerde VN-rapport had Desaedeleer in 1999 een contract voor tien jaar gesloten met RUF-leider Foday Sankoh om goud en diamanten in Antwerpen te verhandelen. In een brief die de VN onderschepte, schrijft Desaedeleer dat zijn Belgische partner ‘Charles’ een privéjet kon huren zodat de diamanten uit Kono via Monrovia (Liberia) en niet via Freetown (in Sierra Leone) konden verhandeld worden.

Foday Sankoh was in 1999, in een poging tot nationale verzoening, aangesteld als een soort minister van Mineralen in Sierra Leone.

Dat hanteerde Desaedeleer als verdedigingslijn toen hij in 2000 door Newsweek over zijn handel werd geïnterpelleerd: hij had een officieel contract gesloten met een officiële instantie.

Sankoh is intussen overleden, maar Charles Taylor werd veroordeeld tot 50 jaar gevangenis voor zmisdaden tegen de mensheid.

Het boek, waarop de film Blood Diamants met Leonard DiCaprio is gebaseerd, alludeert op de rol van Desaedeleer.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content