Zaak Trayvon Martin: ‘Nu is justitie aan zet’

© Reuters

Terwijl de meeste zwarten ervan overtuigd zijn dat buurtwachter George Zimmerman definitief schuldig is, meent onder de blanken een kleine minderheid van slechts elf procent hetzelfde. Openbaar aanklaagster Angela Corey belooft in de zaak de huidskleur alvast geen rol te laten spelen.

Miljoenen Amerikanen konden live getuige zijn van hoe de ouders van de doodgeschoten zwarte tiener Trayvon Martin reageerden op de aanklacht wegens moord tegen de blanke dader. Het verdriet om hun zoon stond op hun gezicht geschreven. “Dank, dank, Heer, dank, Jezus”, stamelde de moeder in de microfoon. Zes lange en kwellende weken moesten de ouders wachten, tot de vermoedelijke moordenaar van hun zoon werd opgepakt en aangeklaagd.

‘Blank tegen zwart’

Steeds meer Amerikanen vragen zich momenteel af of zwart en blank door de wet en de politie gelijk behandeld worden. Het is lang geleden dat een moord in de Verenigde Staten zoveel beroering heeft losgeweekt, na de dodelijke schoten van buurtwachter George Zimmerman (28) op de ongewapende 17-jarige Afro-Amerikaan Trayvon Martin.

“Blank tegen zwart”, noemden snelle commentaren het. Vijftig jaar na de burgerrechtenbeweging duikt de pijnlijke vraag op hoe diep racisme en etnische vooroordelen nog steeds in de Amerikaanse samenleving geworteld zijn. Terwijl de meeste zwarten ervan overtuigd zijn dat Zimmerman definitief schuldig is, meent onder de blanken een kleine minderheid van slechts elf procent hetzelfde. Daardoor dringt de vraag zich op of de huidskleur het oordeel en het denken van de gemiddelde Amerikaan bepaalt.

‘Racial profiling’

“Racial profiling”, luidt de pijnlijke boodschap in de Verenigde Staten, in het Nederlands zoiets als “raciale stereotiepen”. Bedoeld wordt daarmee dat de politie bij onderzoeken zwarten en leden van andere minderheden voor “verdachter” houdt dan blanke burgers. Maar aanhangers van de maatregel zeggen dat statistieken bewijzen dat zwarten daadwerkelijk meer misdaden plegen.

Naar verluidt had latino George Zimmerman tijdens zijn wandeling als buurtwacht zijn zwarte slachtoffer al in het vizier. “Die kerel lijkt iets in zijn schild te voeren…”, zou hij volgens een op televisie uitgezonden telefoonoproep aan de politie gezegd hebben. “Die klootzakken komen er steeds onderuit…”. Enkel omdat de jongen een trui met kap droeg, was hij al verdacht – de hoodies zijn een populair kledingstuk van jonge zwarten en ook van jonge zwarte wetsovertreders.

Openbaar aanklaagster Angela Corey: ‘Justitie is nu aan zet’

De dood van de jonge Trayvon Martin werpt een “doordringend licht op de ellende van jonge zwarte mannen in Amerika en ook de schaduw van verdenking die op hen rust”, meende The New York Times. Nu is Justitie aan zet om gerechtigheid te brengen, verklaarde openbaar aanklaagster Angela Corey over de moordaanklacht. Ze beloofde daarbij de huidskleur niet in acht te nemen. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content