'De pogingen om ideologische scheidingslijnen af te bakenen of kleine groepen te vormen, op basis van geopolitiek, zijn gedoemd te mislukken', aldus Xi in de marge van de APEC-top. 'Azië-Pacific kan en mag niet terugvallen in de confrontaties en verdeeldheid van de Koude Oorlog.'

Chinese klimaatbeloftes ondanks afwezigheid

Naar de klimaattop in Glasgow stuurde Xi zijn kat, en Peking werkt evenmin goed samen met het onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) naar de oorsprong van het coronavirus. Op de klimaattop maakte Xi's klimaatonderhandelaar Xie Zenhua tijdens een persconferentie wel bekend dat China en de Verenigde Staten een gezamenlijke verklaring hebben ondertekend waarin ze zich voornemen om hun klimaatbeleid te versterken. Xi's Amerikaanse collega John Kerry deed diezelfde verrassende aankondiging in een aparte persconferentie.

'De pogingen om ideologische scheidingslijnen af te bakenen of kleine groepen te vormen, op basis van geopolitiek, zijn gedoemd te mislukken', aldus Xi in de marge van de APEC-top. 'Azië-Pacific kan en mag niet terugvallen in de confrontaties en verdeeldheid van de Koude Oorlog.' Naar de klimaattop in Glasgow stuurde Xi zijn kat, en Peking werkt evenmin goed samen met het onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) naar de oorsprong van het coronavirus. Op de klimaattop maakte Xi's klimaatonderhandelaar Xie Zenhua tijdens een persconferentie wel bekend dat China en de Verenigde Staten een gezamenlijke verklaring hebben ondertekend waarin ze zich voornemen om hun klimaatbeleid te versterken. Xi's Amerikaanse collega John Kerry deed diezelfde verrassende aankondiging in een aparte persconferentie.