Wordt Trump afgezet? Je kunt erop wedden

© Dino
Rudi Rotthier

Sommige Amerikaanse tegenstanders van Donald Trump hebben nu al de mond vol van een afzettingsprocedure tegen de president. Maar hoe waarschijnlijk is het? Gokkantoren denken: niet zo onwaarschijnlijk. Het opduiken van Trumps golden shower-tape wordt als onwaarschijnlijker beschouwd.

President Donald Trump had de eed nog niet afgelegd toen er al sprake was van een afzettingsprocedure, an impeachment. Het idee doet de ronde bij enkele Republikeinse tegenstanders maar duikt toch vooral op bij Democraten en partijlozen.

Een president afzetten is geen gemakkelijke zaak. Je moet iets vinden dat zodanig laakbaar is dat het Huis van Afgevaardigden met gewone meerderheid een procedure in gang zet. Dan moet een speciale commissie zich uitspreken voor schuld, waarna een tweederde meerderheid in de Senaat zich moet uitspreken voor de afzetting. Landsverraad zou een typisch voorbeeld zijn dat afzetting wettigt. Zware corruptie in het buitenland. Of een inbraak in het Democratisch hoofdkwartier. Dat laatste is natuurlijk gebeurd in het Watergate-schandaal maar zelfs toen is de president niet afgezet: president Richard Nixon nam na die inbraak ontslag zonder de afzettingsprocedure af te wachten.

Het recentste voorbeeld van een afzettingsprocedure trof Bill Clinton, die wekenlang onder vuur lag omwille van Monica Lewinsky (het ging niet over de blowjob, werd gezegd, maar over de leugens rond die blowjob). Het publiek keerde zich massaal af van de Republikeinen die de president wilden afzetten, en Clintons populariteit ging drastisch de hoogte in – dankzij of ondanks Monica. Het is een scenario dat degenen die nu Trump ten val willen brengen voorzichtig moet stemmen.

‘Pathologisch leugenaar’

Zondag zocht nieuwssite Politico uit hoe gokkantoren aankijken tegen een afzetting van Trump. Hoewel de wet relatief vaag is over wat de high crimes and misdemeanors zijn die volstaan om een president te kunnen afzetten, denken sommigen dat verregaande belangenvermenging wel degelijk een reden kan zijn. Of een gerechtelijk besluit naast zich neerleggen. De tegenstanders van Trump denken vaak dat dergelijke misstappen hoe dan ook zullen komen.

Het Democratisch Congreslid Maxine Waters nam al ettelijke keren de term impeachment in de mond. De Democratische senator Al Franken beweerde vrijdag dat nogal wat Republikeinen de geestelijke gezondheid van Trump in twijfel trekken. Bernie Sanders noemde Trump zondag een “pathologische leugenaar”. Of men kan afgezet worden over mentale problemen of omwille de neiging om te liegen valt niet met zekerheid te zeggen. Dat hangt uiteindelijk af van de Senaat.

De gokkantoren achten in elk geval de kans op een afzetting niet klein. Het Britse gokkantoor Ladbrokes biedt 11 tegen 10 voor wie erop gokt dat Trump ofwel door afzetting ofwel door eigen beslissing vroegtijdig opstapt. Over een periode van vier jaar betekent dat zo goed als geen winst voor de gokker, wat erop duidt dat het gokkantoor de kans reëel vindt. Paddy Power, een Iers kantoor, geeft 4 tegen 1 voor wie erop mikt dat het Huis van Afgevaardigden dit jaar een afzettingsprocedure begint – en dat ondanks de Republikeinse meerderheid in het Huis. Goksite Bovada zal 180 dollar uitkeren aan eenieder die er 100 dollar op inzet dat Trump de vier jaar niet volmaakt. De weddenschap vervalt ingeval overlijden van Trump.

Golden shower

Sommige gokkantoren hebben al behoorlijk wat verloren aan Trump. Paddy Power verloor volgens Politico 5 miljoen dollar omdat het in november de kansen op diens uitverkiezing verwaarloosbaar had geacht.

Er wordt ook nu nog altijd massaal vergokt op Trump, zegt Alex Donohue, PR-man van Ladbrokes. Dat wordt misschien ook in de hand gewerkt door het feit dat, volgens een niet al te wetenschappelijke peiling, 46 procent van de geregistreerde kiezers te vinden zouden zijn voor een afzetting.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Gokkers kunnen inzetten op de volgende rechter van het Hooggerechtshof die opstapt of sterft, op het volgende lid van het kabinet Trump dat een fictief bloedbad inroept (woordvoerder Sean Spicer is de koploper, nadat eerder speciaal raadgever Kellyanne Conway met het Bowling Green Massacre het eerste ficitieve bloedbad van de regering Trump creëerde). Wie inzet dat de norse Spicer voor einde maart vertrekt of moet opstappen, kan 4 tegen 1 verdienen. (Spicer, gespeeld door Melissa McCarthy, wordt al enkele weken gepersifleerd op Saturday Night Live en volgens aanzwellende geruchten is de president niet blij met zijn optreden en/of de persiflage van zijn optreden).

Paddy Power laat klanten toe te wedden op welk warenhuis vervolgens de kledij, juwelen of schoenen van presidentsdochter Ivanka Trump uit de rekken zal halen, nadat Nordstrom dat eerder deed. TJ Maxx is de voorlopige favoriet, met lichte voorsprong op Walmart. Wie op TJ Maxx inzet en wint, ontvangt 4 dollar per ingezette dollar. Wamart levert 5 dollar op.

Nog een wat meer makabere gok. Paddy Power geeft 4-1 voor wie erop gokt dat de Russische ‘golden shower’ tape van Trump op een pornosite belandt. Het bestaan van die tape werd zowel door Trump als door de Russische autoriteiten ontkend.

Lewis Davey, zegsman van Paddy Power, vergelijkt de aantrekkingskracht van Trump op gokkers met die van een favoriete soap.

Zijn collega van Ladbrokes, Alex Donohue, sluit zich hierbij aan, aldus Politico, en hij besluit: “Het is fantastisch voor gokmarkten dat Donald Trump president is”.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content