Wordt Super Tuesday dag vol verrassingen?

© Belga

De Verenigde Staten maken zich op voor Super Tuesday de belangrijkste dag in de Republikeinse voorverkiezingen.

Op Super Tuesday zijn er 18 procent te winnen van de afgevaardigden die de Republikeinse presidentskandidaat aanduiden, met voorverkiezingen in 10 staten.

De expert in kwestie is een Amerikaanse politieke consultant en is al betrokken geweest bij vijf presidentiële campagnes. “De huidige Republikeinse presidentscampagne is er al één geweest vol verrassingen. Super Tuesday biedt de gelegenheid voor nog meer verrassingen, maar momenteel hebben de meeste staten al duidelijk een favoriet gekozen.”

Zwakke en sterke punten

Voorlopig is er een gelijkstand tussen Mitt Romney en Rick Santorum. “Santorum laat het soms op nationaal gebied wat afweten terwijl Romney een stabiele positie heeft weten te veroveren.” Rick Santorum is vooral geliefd bij Republikeinen die zichzelf beschouwen als strenge conservatieven of Tea Party aanhangers. Romney is eerder aantrekkelijk bij de meer gevestigde Republikeinen die denken dat hij meer kans maakt om president Obama te verslaan.

“Zowel Santorum als Romney hebben al geblunderd waardoor ze een deel van hun geloofwaardigheid hebben verloren bij de onafhankelijke kiezers. En dat zijn net de stemmen die heel belangrijk zullen zijn om het te halen van Barack Obama.”

De staten van Super Tuesday

Elke staat op Super Tuesday is uniek in zijn regels en oriëntatie. Santorum en Gingrich bijvoorbeeld focussen niet op winst in Virginia, dus Ron Paul zou wel eens de ‘anti-Romney stem’ in die staat kunnen oppikken. Dat kan evengoed heel weinig betekenen als Romney genoeg afgevaardigden binnenhaalt om ze dan allemaal te krijgen volgens het ‘winners takes it all’ – principe.

Georgia is de thuisstaat van Newt Gingrich waar hij ook de favoriet is. Niet onbelangrijk want in deze staat zijn er veel stemmen te winnen. Voor de andere zuidelijke staten concurreert Gingrich met Santorum en die laatst genoemde heeft momenteel een serieuze voorsprong. Ohio is een twijfelgeval en wordt vaak bezocht door president Obama. Verwacht wordt dat Romney hier veel zal investeren en zijn focus zal leggen op deze staat.

Zo lang mogelijk rekken

“Er zijn twee primaries in de regio van Romney: Vermont en Massachussets die waarschijnlijk volledig voor Romney zullen zijn. Er heeft zelfs geen enkele Republikeinse kandidaat campagne gevoerd in Vermont omdat de staat in november in alle waarschijnlijkheid democratisch zal stemmen.”

Wat de andere staten betreft – Wyoming, Dakota en Alaska – wordt het moeilijk om iets te voorspellen. “Uiteindelijk zullen alle kandidaten, behalve Romney, de voorverkiezingen zo lang mogelijk willen rekken om elk zoveel mogelijk vertegenwoordigers te sprokkelen. Op die manier is niemand zeker van een overwinning tot de eigenlijke Republikeinse conventie in Augustus.” (RDM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content