MSCI, een internationaal bureau dat pensioenfondsen, hedge funds en andere grote investeerders adviseert, publiceert ieder jaar een ranglijst van landen die zich 'ontwikkeld' mogen noemen. De lijst is gebaseerd op groeicijfers en de ontwikkelingen van 500 beursindices wereldwijd.

Alle landen van de eurozone staan in de index van ontwikkelde landen. Het noodlijdende Griekenland is nu voor het eerst op de 'review list' geplaatst.

Hoogste divisie

Dat betekent dat MSCI het komende jaar gaat bekijken of het land in de hoogste divisie mag blijven. Volgens MSCI voldoen de Griekse cijfers niet aan de verplichte omvang van een ontwikkeld land.

Als Griekenland wordt gedegradeerd tot 'emerging market' (opkomende economie), zou het de eerste keer zijn dat een ontwikkeld land de hoogste status verliest.

Groeilanden

Onder die 'emerging markets' zou Griekenland zich overigens in goed gezelschap bevinden. Ook groeilanden als Brazilië, Zuid-Afrika en China staan op deze lijst.

Gevreesd moet echter worden dat Griekenland, als zijn economie stil blijft staan, ook niet lang op die lijst zal blijven staan.

Marokko

Dat lot wacht mogelijk Marokko. Dat land werd door MSCI op een lijst geplaatst van landen die mogelijk nog een stapje lager terechtkomen, bij de 'frontier markets'.

Het is aan de woensdag gevormde nieuwe regering van Griekenland om de economische situatie weer op orde te krijgen. Het land moet flink bezuinigen, maar de regering heeft al aangegeven de bezuinigingen te willen spreiden. (Servaas van der Laan/Elsevier)

MSCI, een internationaal bureau dat pensioenfondsen, hedge funds en andere grote investeerders adviseert, publiceert ieder jaar een ranglijst van landen die zich 'ontwikkeld' mogen noemen. De lijst is gebaseerd op groeicijfers en de ontwikkelingen van 500 beursindices wereldwijd. Alle landen van de eurozone staan in de index van ontwikkelde landen. Het noodlijdende Griekenland is nu voor het eerst op de 'review list' geplaatst. Hoogste divisie Dat betekent dat MSCI het komende jaar gaat bekijken of het land in de hoogste divisie mag blijven. Volgens MSCI voldoen de Griekse cijfers niet aan de verplichte omvang van een ontwikkeld land. Als Griekenland wordt gedegradeerd tot 'emerging market' (opkomende economie), zou het de eerste keer zijn dat een ontwikkeld land de hoogste status verliest. Groeilanden Onder die 'emerging markets' zou Griekenland zich overigens in goed gezelschap bevinden. Ook groeilanden als Brazilië, Zuid-Afrika en China staan op deze lijst. Gevreesd moet echter worden dat Griekenland, als zijn economie stil blijft staan, ook niet lang op die lijst zal blijven staan. Marokko Dat lot wacht mogelijk Marokko. Dat land werd door MSCI op een lijst geplaatst van landen die mogelijk nog een stapje lager terechtkomen, bij de 'frontier markets'. Het is aan de woensdag gevormde nieuwe regering van Griekenland om de economische situatie weer op orde te krijgen. Het land moet flink bezuinigen, maar de regering heeft al aangegeven de bezuinigingen te willen spreiden. (Servaas van der Laan/Elsevier)