Een onafhankelijk panel dat verantwoordelijk is voor de keuze van de nieuwe vlag van Nieuw-Zeeland, heeft uit meer dan 10.000 inzendingen een longlist van 40 ontwerpen gepuurd. Vooral variaties op het varenblad, het nationale symbool van Nieuw-Zeeland, de koru, een Maori-symbool, en het Zuiderkruis, het bekendste sterrenbeeld aan de zuidelijke sterrenhemel, lopen als een rode draad doorheen de uitverkoren ontwerpen.

De bedoeling is om tot een shortlist van vier ontwerpen te komen waar de Nieuw-Zeelanders zich op het einde van het jaar zullen mogen over uitspreken in een referendum. In een tweede referendum in maart 2016 moeten de Kiwi's dan kiezen tussen de huidige vlag en het nieuwe ontwerp.

De huidige vlag van Nieuw-Zeeland, die in 1902 werd aangenomen, bestaat uit een combinatie van de Union Jack en het Zuiderkruis en lijkt erg veel op de vlag van Australië. Daarom kondigde premier John Key in september vorig jaar aan dat de vlag zou worden gewijzigd in een meer uniek Nieuw-Zeelands exemplaar dat over de hele wereld herkenbaar is. Tegelijkertijd wil het land zich losmaken van de erfenis van de Britse koloniale overheersing.

Helaas haalden deze unieke pareltjes het niet:

Een onafhankelijk panel dat verantwoordelijk is voor de keuze van de nieuwe vlag van Nieuw-Zeeland, heeft uit meer dan 10.000 inzendingen een longlist van 40 ontwerpen gepuurd. Vooral variaties op het varenblad, het nationale symbool van Nieuw-Zeeland, de koru, een Maori-symbool, en het Zuiderkruis, het bekendste sterrenbeeld aan de zuidelijke sterrenhemel, lopen als een rode draad doorheen de uitverkoren ontwerpen. De bedoeling is om tot een shortlist van vier ontwerpen te komen waar de Nieuw-Zeelanders zich op het einde van het jaar zullen mogen over uitspreken in een referendum. In een tweede referendum in maart 2016 moeten de Kiwi's dan kiezen tussen de huidige vlag en het nieuwe ontwerp. De huidige vlag van Nieuw-Zeeland, die in 1902 werd aangenomen, bestaat uit een combinatie van de Union Jack en het Zuiderkruis en lijkt erg veel op de vlag van Australië. Daarom kondigde premier John Key in september vorig jaar aan dat de vlag zou worden gewijzigd in een meer uniek Nieuw-Zeelands exemplaar dat over de hele wereld herkenbaar is. Tegelijkertijd wil het land zich losmaken van de erfenis van de Britse koloniale overheersing.Helaas haalden deze unieke pareltjes het niet: