'Dit is een dossier helemaal voor de gerechtelijke autoriteiten, waarvan we de onafhankelijkheid helemaal respecteren', zei een woordvoerder van de Commissie, zonder verdere details te verstrekken. De Europese Unie wil zich niet inmengen in de kwestie, aangezien ze die als een louter interne aangelegenheid beschouwt.

De Catalaanse leider en de leden van zijn regering worden in Spanje vervolgd voor rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing. Daarop staat een maximumstraf van 30 jaar.

De Schotse regeringsleidster Nicola Sturgeon heeft na de arrestatie van Catalaanse politici kritiek geuit aan het adres van de Spaanse Justitie. 'Het is om het even welke mening men over Catalonië heeft, de gevangenneming van verkozen politici is verkeerd en moet door alle democraten veroordeeld worden', schreef Sturgeon donderdagavond op Twitter.

Sturgeon en haar Schotse Nationale Partij (SNP) spannen zich in voor de onafhankelijkheid van hun land van Groot-Brittannië. Sturgeon benadrukte onlangs echter dat er van een referendum zoals in Catalonië, zonder de toestemming van de centrale regering, geen sprake is. Bij een legale volksraadpleging over de onafhankelijkheid in 2014 besliste een krappe meerderheid van de Schotten om bij het Verenigd Koninkrijk te blijven.

'Dit is een dossier helemaal voor de gerechtelijke autoriteiten, waarvan we de onafhankelijkheid helemaal respecteren', zei een woordvoerder van de Commissie, zonder verdere details te verstrekken. De Europese Unie wil zich niet inmengen in de kwestie, aangezien ze die als een louter interne aangelegenheid beschouwt.De Catalaanse leider en de leden van zijn regering worden in Spanje vervolgd voor rebellie, misbruik van overheidsgeld en opruiing. Daarop staat een maximumstraf van 30 jaar. De Schotse regeringsleidster Nicola Sturgeon heeft na de arrestatie van Catalaanse politici kritiek geuit aan het adres van de Spaanse Justitie. 'Het is om het even welke mening men over Catalonië heeft, de gevangenneming van verkozen politici is verkeerd en moet door alle democraten veroordeeld worden', schreef Sturgeon donderdagavond op Twitter.Sturgeon en haar Schotse Nationale Partij (SNP) spannen zich in voor de onafhankelijkheid van hun land van Groot-Brittannië. Sturgeon benadrukte onlangs echter dat er van een referendum zoals in Catalonië, zonder de toestemming van de centrale regering, geen sprake is. Bij een legale volksraadpleging over de onafhankelijkheid in 2014 besliste een krappe meerderheid van de Schotten om bij het Verenigd Koninkrijk te blijven.