‘Woorden voor de eeuwigheid’: Obama gedenkt ‘I have a dream’

Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Op de vijftigste verjaardag van Martin Luther Kings ‘I have a dream’-speech drukte VS-president Barack Obama zijn dankbaarheid uit: “Omdat zij bleven betogen, is Amerika veranderd.”

Om die verandering aan te tonen moest Obama, de eerste zwarte president van de VS, niet veel meer doen dan opdagen. Hij sprak zijn rede uit aan de voet van het Lincoln-monument, dezelfde plek waar King in 1963 zijn beroemde toespraak hield tijdens de Mars op Washington.

“Zijn woorden zijn voor de eeuwigheid, ze bezitten een profetische kracht die in onze tijd ongeëvenaard is”, zei Obama. “Hij gaf een machtige stem aan de stille hoop van miljoenen.”

Gelijke rechten

De president herinnerde eraan dat de burgerrechtenstrijd niet alleen gewonnen werd oor leiders als Martin Luther King, maar ook door de vele anderen die opkwamen voor gelijke rechten voor blank en zwart in de VS.

“Omdat zij bleven betogen, veranderde Amerika. Omdat zijn bleven betogen werd de burgerrechtenwet goedgekeurd”, zei hij. “Omdat zij betoogden, veranderden gemeenteraden, deelstaatsparlementen, het Congres, en ja, uiteindelijk ook het Witte Huis.”

Vruchten plukken

Volgens Obama plukten niet alleen Afro-Amerikanen de vruchten van Kings werk, maar ook “vrouwen, Latino’s Aziaten en indianen, katholieken, moslims en joden, homoseksuelen en gehandicapten.”

Obama herinnerde eraan dat Martin Luther King niet alleen een boodschap van raciale gelijkheid bracht, maar ook van economische gelijkheid. Hij citeerde daarbij Kings woorden: “Wat heeft een man eraan om in een geïntegreerd restaurant te zitten als hij de maaltijd niet kan betalen.”

Trayvon Martin

Tijdens de vijf uur lange herdenking passeerde een lange reeks sprekers de revue. Onder hen familieleden van Martin Luther King en de invloedrijkste zwarte vrouw van Amerika, Oprah Winfrey.

Bij de politici die het woord namen, waren de ex-president Jimmy Carter en Bill Clinton, Congresman Martin Luther King III (de zoon van de vermoorde burgerrechtenleider) en zijn collega John Lewis, de laatste overlevende spreker van de Mars op Washington in 1963.

Dat zijn allemaal Democraten. Er was dan ook aardig wat kritiek op de linkse toon van de manifestatie. Zowat alle sprekers haalden de moord op de ongewapende zwarte tiener Trayvon Martin in Florida aan en de recente uitspraak van het Hooggerechtshof die de wettelijke bescherming voor het stemrecht van minderheden grotendeels tenietdeed.

Dat zijn allebei gevoelige politieke dossiers en Democrtaische stokpaardjes. De Republikeinse ex-president George W. Bush was uitgenodigd, maar moest verstek laten gaan, omdat hij herstelt van een hartoperatie.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content