Woelige zitting in Canadees parlement, met handtastelijke premier Trudeau (video)

De elleboog van premier Trudeau raakt een parlementslid in de borststreek, in beeld van Global News © /
Rudi Rotthier

Tijdens de behandeling van de euthanisiewet in het Canadees parlement verloor premier Justin Trudeau zijn geduld. Hij stormde op de oppositie af. Terwijl hij een oppositieleider probeerde mee te sleuren, raakte hij met zijn elleboog een vrouwelijk parlementslid in de borststreek. Daarop kwam het tot een ongebruikelijke scheldpartij.

Terwijl besproken werd hoeveel tijd voor het debat over de euthanisiewetgeving zou uitgetrokken worden, vermoedde premier Justin Trudeau, en niet alleen hij, dat de oppositie probeerde tijd te winnen/te verliezen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Toen de Conservatieve oppositieleider Gord Brown, die eerst beschuldigd werd van traag praten, ook traag wandelde om zijn stem uit te brengen, stormde Trudeau op hem af. “Maak dat je fuck uit de weg komt”, riep hij, volgens staatszender CBC, naar mensen die tussen de twee instonden. Hij probeerde Brown mee te sleuren. Dat was al ongezien, maar in de schermutseling raakte de premier met zijn elleboog de borst van een parlementslid van de sociaaldemocratische NDP, Ruth-Ellen Brosseau. Zij verliet, verklaarde ze later, onmiddellijk de zaal omdat ze aangeslagen was.

Daar eindigde het niet. Beelden uit het parlement tonen dat Trudeau opnieuw door de zaal stormde, en verwikkeld geraakte in een heftige scheldpartij met Thomas Mulcair, de leider van NDP.

‘Bullenbakkengedrag’

“Wat voor man geeft een elleboog aan een vrouw?” riep Mulcair, “Dat is pathetisch! Jij bent pathetisch”.

Trudeau verontschuldigde zich later in het algemeen en meer specifiek tegenover Brosseau.

Vraag is er een vervolg komt aan de zaak. De vader van Trudeau, Pierre, langdurig premier van Canada, kwam decennia geleden in zwaar water door het woord fuck in het parlement te gebruiken.

Een Conservatief parlementslid omschreef de tussenkomst van zoon Trudeau als “bullenbakkengedrag”.

Het Groen parlementslid Elizabeth May had iets meer begrip voor de frustratie van de premier, al keurde ze zijn gedrag af.

“We willen geen parlement worden zoals van een land dat je dat soms op CNN ziet”.

Het parlementair gedrag in Canada is doorgaans eerder saai, al maken puristen zich zorgen over recente zedenverwildering.

Voor de in binnen- en buitenland populaire Trudeau, schrijft de BBC, is dit een zeldzame misstap.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content