Woelige betoging tegen onderwijsbesparingen

De Nederlandse regering wil studenten met meer dan een jaar studievertraging fors meer laten betalen.

In Den Haag hebben vrijdag een vijftienduizendtal studenten betoogd tegen de bezuinigingsplannen van de Nederlandse regering. Er werden 22 mensen aangehouden.

Er werd onder meer betoogd tegen een heffing die studenten in het hoger onderwijs zouden moeten betalen als ze meer dan een jaar studievertraging oplopen. Het gaat om een jaarlijks bedrag van 3.000 euro extra aan collegegeld.

Na de vreedzaam verlopen manifestatie trok een groep relschoppers en studenten naar het ministerie van Onderwijs, dat naast het centraal station is gelegen. De groep kwam er in botsing met de oproerpolitie (ME), die een charge uitvoerde.

Volgens Nederlandse media werden er klappen uitgedeeld door de politie, die onder meer met honden en paarden aanwezig was. Een groep 300 tot 400 studenten trok na de demonstratie naar de binnenstad. De ME greep in om hen te beletten naar het Binnenhof (de zetel van de regering) te trekken.

De Nederlandse premier Mark Rutte zei vrijdag na afloop van de ministerraad dat hij kennis neemt van de demonstraties, maar dat de regering vast van plan blijft om de overheidsfinanciën op orde te brengen.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content