Woelig tv-debat over Schotse munt

Alex Salmond, leider van de Schotse nationalisten © reuters

In het eerste tv-debat voor het referendum over Schotse onafhankelijkheid werd heftig gediscussieerd over de vraag of een onafhankelijk Schotland het pond als munt zou kunnen behouden.

Dat referendum wordt over zes weken gehouden. De onafhankelijkheidsgezinden, onder leiding van de Schotse eerste minister Alex Salmond, staan in de peilingen achter, maar haalden tot het tv-debat gestaag van hun achterstand in. De recentste peilingen geven de onafhankelijkheidsgezinden 42 procent van de stemmen.

In het tv-debat nam Salmond het op tegen Alistair Darling, voormalig minister van Financiën en Begroting onder Labour, maar tegenwoordig leider van de anti-onafhankelijkheidsfront Better Together.

Darling, doorgaans niet de meest agressieve debater, kwam dit keer aan met een pak moeilijke vragen, die voornamelijk met de munt te maken hadden. Alle nationale Britse partijen hebben namelijk beslist dat Schotland, als het onafhankelijk wordt, niet langer gebruik kan maken van Britse ponden. Salmond had eerder gezegd niets te voelen voor een invoering van de euro, en bleef ook tijdens het debat vasthouden dat het pond de beste optie was voor een onafhankelijk Schotland. “Het pond is ook van ons”, stelde hij.

“Hoe ga je het pond behouden als geen van de Britse partijen bereid is daarin mee te gaan? Wat is je plan B?” zo vroeg Darling. “Je hebt geen plan B.”

(RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content