WK Qatar: FIFA-comité moet toezien op werkomstandigheden

22/04/16 om 13:44 - Bijgewerkt om 13:44

Een controlecomité van de FIFA zal in de toekomst toezicht houden op de werkomstandigheden van de arbeiders die werken aan de infrastructuur voor het WK voetbal van 2022 in Qatar.

WK Qatar: FIFA-comité moet toezien op werkomstandigheden

Lunchbreak bij de infrastructuurwerken in Qatar © REUTERS

FIFA-voorzitter Gianni Infantino kondigde dat aan tijdens zijn bezoek aan de golfstaat. De Zwitser, die Qatar voor de eerste maal als FIFA-voorzitter bezocht, benadrukte wel opnieuw dat het WK sowieso in het Emiraat zal plaatsvinden. 'Een evidentie'.

Omstreden

De toekenning van het WK 2022 aan Qatar, eind 2010, zorgt al sinds het begin voor heel wat commotie. De penibele werkomstandigheden van de arbeiders staan centraal in de polemiek. Eind maart publiceerde mensenrechtenvereniging Amnesty International nog een vernietigend rapport over de uitbuiting van buitenlandse arbeiders in Qatar.

'Het nieuwe controleorgaan, dat door de FIFA geleid wordt, zal bestaan uit personen afkomstig uit alle sectoren van de maatschappij en zal erop toezien dat de arbeiders in menswaardige omstandigheden kunnen werken', deelde de Wereldvoetbaldbond mee in een communiqué.

Corruptie

Daarnaast hangt rond de toekenning van het WK 2022 aan Qatar een zweem van corruptie. De ethische commissie van de FIFA onderzocht de zaak en oordeelde dat er bij de toekenning verdachte incidenten waren maar niet van die aard om de keuze voor Qatar ongedaan te maken.

Het WK zal van 21 november tot 18 december 2022 gespeeld worden in Qatar. Het toernooi zal dus niet zoals gewoonlijk in de maanden juni en juli plaatsvinden, omdat in die periode van het jaar de temperatuur te hoog ligt in de golfstaat. (Belga/KVDA)

Onze partners