Dat meldde de woordvoerster van het Witte Huis, Jen Psaki. Er zijn, zei ze, maximale veiligheidsmaatregelen getroffen.

Biden werd door zijn commandanten ook ingelicht over plannen rond aanvallen op doelwitten van de terreurorganisatie IS-K, de plaatselijke tak van terreurorganisatie IS (Islamitische Staat). De evacuatie van Amerikaanse burgers die nog in Afghanistan zijn, heeft echter voorran, zei Psaki.

Volgens de mededeling vergaderde Biden vrijdagmorgen op het Witte Huis met zijn nationale veiligheidsadviseurs, commandanten, diplomaten en andere hoge functionarissen. De Amerikaanse regering wil dat de man (of mannen) die achter de aanslag van Kaboel zit, gedood wordt. 'Hij heeft duidelijk gemaakt dat hij wil dat hij van de aardbol verdwijnt', zei Psaki vrijdag in Washington in een verwijzing naar de jongste dreiging van president Biden tegen de terroristen. De woordvoerster antwoordde op de vraag of Biden de man achter de aanslag wou laten liquideren of voor het gerecht brengen.

Diplomatieke vertegenwoordiging in Afghanistan?

Psaki reageerde ook op berichten dat de taliban de VS gevraagd hebben om een diplomatieke vertegenwoordiging in Afghanistan te behouden. Ze bevestigde dat verzoek, maar zei dat haar regering nog geen beslissing had getroffen.

De leiders van de islamistische beweging, die half augustus de macht greep in Kaboel, willen dat ook de andere landen hun ambassades openhouden na 31 augustus.

Het idee is dat de buitenlandse vertegenwoordiging het gemakkelijker zou maken voor de taliban om nu bevroren internationale steun los te weken. Die miljardensteun is volgens waarnemers nodig om het land op enig niveau draaiend te houden.

Veiligheid

Maar de VS wegen meerdere factoren af. Wanneer de Amerikaanse militairen dinsdag definitief vertrekken, kunnen ze niet meer instaan voor de veiligheid van diplomaten die ter plaatse zouden blijven. En van de erkenning van een toekomstige regering door Washington is nog lang geen sprake. 'Er is geen rush van welke soort ook van de VS of de internationale gemeenschap om de taliban te erkennen', aldus Psaki.

Bronnen binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken zeggen dat een beslissing mogelijk begin volgende week zou volgen, dus net voor het einde van de Amerikaanse terugtrekking. De VS wegen, volgens The Washington Post, af of enige invloed in het land en mogelijke hulp aan mensen die het land nog moeten verlaten, opweegt tegen het veiligheidsrisico dat diplomaten zouden lopen.

Dat meldde de woordvoerster van het Witte Huis, Jen Psaki. Er zijn, zei ze, maximale veiligheidsmaatregelen getroffen.Biden werd door zijn commandanten ook ingelicht over plannen rond aanvallen op doelwitten van de terreurorganisatie IS-K, de plaatselijke tak van terreurorganisatie IS (Islamitische Staat). De evacuatie van Amerikaanse burgers die nog in Afghanistan zijn, heeft echter voorran, zei Psaki. Volgens de mededeling vergaderde Biden vrijdagmorgen op het Witte Huis met zijn nationale veiligheidsadviseurs, commandanten, diplomaten en andere hoge functionarissen. De Amerikaanse regering wil dat de man (of mannen) die achter de aanslag van Kaboel zit, gedood wordt. 'Hij heeft duidelijk gemaakt dat hij wil dat hij van de aardbol verdwijnt', zei Psaki vrijdag in Washington in een verwijzing naar de jongste dreiging van president Biden tegen de terroristen. De woordvoerster antwoordde op de vraag of Biden de man achter de aanslag wou laten liquideren of voor het gerecht brengen.Psaki reageerde ook op berichten dat de taliban de VS gevraagd hebben om een diplomatieke vertegenwoordiging in Afghanistan te behouden. Ze bevestigde dat verzoek, maar zei dat haar regering nog geen beslissing had getroffen. De leiders van de islamistische beweging, die half augustus de macht greep in Kaboel, willen dat ook de andere landen hun ambassades openhouden na 31 augustus.Het idee is dat de buitenlandse vertegenwoordiging het gemakkelijker zou maken voor de taliban om nu bevroren internationale steun los te weken. Die miljardensteun is volgens waarnemers nodig om het land op enig niveau draaiend te houden.Maar de VS wegen meerdere factoren af. Wanneer de Amerikaanse militairen dinsdag definitief vertrekken, kunnen ze niet meer instaan voor de veiligheid van diplomaten die ter plaatse zouden blijven. En van de erkenning van een toekomstige regering door Washington is nog lang geen sprake. 'Er is geen rush van welke soort ook van de VS of de internationale gemeenschap om de taliban te erkennen', aldus Psaki.Bronnen binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken zeggen dat een beslissing mogelijk begin volgende week zou volgen, dus net voor het einde van de Amerikaanse terugtrekking. De VS wegen, volgens The Washington Post, af of enige invloed in het land en mogelijke hulp aan mensen die het land nog moeten verlaten, opweegt tegen het veiligheidsrisico dat diplomaten zouden lopen.