Dat heeft de woordvoerster van president Donald Trump, Sarah Huckabee Sanders, gezegd op de dagelijkse briefing van het Witte Huis. Op die briefing vielen ongewoon harde woorden.

Aanleiding zijn recente uitschuivers van enkele grote media. Zo zag nieuwszender CNN zich vrijdag verplicht een naar eigen zeggen baanbrekend bericht over de veronderstelde collusie tussen Trump en Rusland na korte tijd weer in te slikken. Het voorbije weekeinde kwam een journalist van de krant The Washington Post in opspraak. Hij had op zijn private account een misleidende foto geplaatst van een Trump-bijeenkomst, suggererend dat de opkomst laag was. De week voordien haalde de zender ABC een reporter weg van de politieke berichtgeving nadat die eerder had gemeld dat kandidaat Trump zijn voormalige veiligheidsraadgever Michael Flynn de opdracht had gegeven om contact met de Russen te zoeken. Ook hier weer bleek het om een fout bericht te gaan: Trump was al president-elect toen hij de opdracht gaf, en was niet langer kandidaat. Deze foute informatie leidde tijdelijk tot een inzinking op de beurs, omdat ze impliceerde dat samenwerking met de Russen tijdens de verkiezingscampagne een feit was geweest.

Geloofwaardigheid

Alle reporters in kwestie zegden te goeder trouw te hebben gehandeld en niet met opzet foute informatie te hebben verspreid. Onmiddellijk na de persbriefing somde nieuwszender MSNBC enkele foute berichten ('fake news') uit het Witte Huis op, onder meer de bewering dat president Trump bij zijn eedaflegging het grootste publiek aller tijden had (terwijl de opkomst relatief mager was).

Maar het waren zeker geen glorieuze tijden voor de pers, en het ondergraaft de geloofwaardigheid die toch al onder druk staat.

Trump zelf bestempelt in ongeveer al zijn toespraken de klassieke pers als 'fake news', en maakt hooguit uitzonderingen voor media als het rechtse Fox News, die grotendeels kritiekloos tot ophemelend over de president berichten.

De jongste mediablunders zijn voor de president uiteraard koren op de molen. Het relatief nieuwe aan de uithaal van Sanders is dat zij van opzettelijke leugens spreekt.

Dat heeft de woordvoerster van president Donald Trump, Sarah Huckabee Sanders, gezegd op de dagelijkse briefing van het Witte Huis. Op die briefing vielen ongewoon harde woorden.Aanleiding zijn recente uitschuivers van enkele grote media. Zo zag nieuwszender CNN zich vrijdag verplicht een naar eigen zeggen baanbrekend bericht over de veronderstelde collusie tussen Trump en Rusland na korte tijd weer in te slikken. Het voorbije weekeinde kwam een journalist van de krant The Washington Post in opspraak. Hij had op zijn private account een misleidende foto geplaatst van een Trump-bijeenkomst, suggererend dat de opkomst laag was. De week voordien haalde de zender ABC een reporter weg van de politieke berichtgeving nadat die eerder had gemeld dat kandidaat Trump zijn voormalige veiligheidsraadgever Michael Flynn de opdracht had gegeven om contact met de Russen te zoeken. Ook hier weer bleek het om een fout bericht te gaan: Trump was al president-elect toen hij de opdracht gaf, en was niet langer kandidaat. Deze foute informatie leidde tijdelijk tot een inzinking op de beurs, omdat ze impliceerde dat samenwerking met de Russen tijdens de verkiezingscampagne een feit was geweest. Alle reporters in kwestie zegden te goeder trouw te hebben gehandeld en niet met opzet foute informatie te hebben verspreid. Onmiddellijk na de persbriefing somde nieuwszender MSNBC enkele foute berichten ('fake news') uit het Witte Huis op, onder meer de bewering dat president Trump bij zijn eedaflegging het grootste publiek aller tijden had (terwijl de opkomst relatief mager was). Maar het waren zeker geen glorieuze tijden voor de pers, en het ondergraaft de geloofwaardigheid die toch al onder druk staat. Trump zelf bestempelt in ongeveer al zijn toespraken de klassieke pers als 'fake news', en maakt hooguit uitzonderingen voor media als het rechtse Fox News, die grotendeels kritiekloos tot ophemelend over de president berichten.De jongste mediablunders zijn voor de president uiteraard koren op de molen. Het relatief nieuwe aan de uithaal van Sanders is dat zij van opzettelijke leugens spreekt.