Na Ierland, Londen en het Franse Deauville is de Amerikaanse president nu in Polen. Hier eindigt ook zijn zesdaagse Europese rondreis. Tijdens zijn bezoek aan Warschau heeft de Amerikaanse president Barack Obama Polen geprezen als voorbeeld voor de Oost-Europese landen. De Amerikaanse president wees daarbij op de economische en democratische successen van Polen.

Antiraketschild

Hij zei ook uit te kijken naar het Poolse EU-voorzitterschap, dat gepland staat voor de tweede helft van dit jaar. Voorts stelde de Amerikaanse president zijn Poolse gesprekspartners gerust over de plannen voor een antiraketschild en de mogelijke implicaties op de relaties met Rusland. "Bescherming tegen langeafstandsraketten is een domein waarin we moeten samenwerken met de Russen, omdat we voor een gezamenlijke dreiging staan", aldus Obama.

Roemenië en Polen hebben aanvaard om tegen 2015 en 2018 SM-3 interceptoren op hun grondgebied te installeren, in het kader van het voornemen om een antiraketschild op te trekken. Rusland staat erg afkerig tegen de plannen en ziet het als een dreiging voor de eigen veiligheid.

Veroordeling situatie mensenrechten in Wit-Rusland

Obama benadrukte dat het de taak is van Polen om landen als Oekraïne de weg voorwaarts te tonen. Terwijl Obama zich zeer positief uitliet over Polen, was de president niet mals voor Wit-Rusland. Dat land kreeg van de Amerikaanse president een stevige veeg uit de pan voor de "onaanvaardbare situatie" van de mensenrechten in het land. Obama verweet de Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko een "totaal misprijzen voor de democratische waarden en zijn eigen volk". "Wit-Rusland is bezig achteruit te gaan. Het is belangrijk dat we samenwerken (...) om het middenveld aan te moedigen en de hervormingen in Wit-Rusland aan te sporen", liet Obama optekenen. "De repressie die we te zien kregen in Wit-Rusland riskeert een negatieve impact te hebben op de hele regio." (Belga/INM)

Na Ierland, Londen en het Franse Deauville is de Amerikaanse president nu in Polen. Hier eindigt ook zijn zesdaagse Europese rondreis. Tijdens zijn bezoek aan Warschau heeft de Amerikaanse president Barack Obama Polen geprezen als voorbeeld voor de Oost-Europese landen. De Amerikaanse president wees daarbij op de economische en democratische successen van Polen. Antiraketschild Hij zei ook uit te kijken naar het Poolse EU-voorzitterschap, dat gepland staat voor de tweede helft van dit jaar. Voorts stelde de Amerikaanse president zijn Poolse gesprekspartners gerust over de plannen voor een antiraketschild en de mogelijke implicaties op de relaties met Rusland. "Bescherming tegen langeafstandsraketten is een domein waarin we moeten samenwerken met de Russen, omdat we voor een gezamenlijke dreiging staan", aldus Obama. Roemenië en Polen hebben aanvaard om tegen 2015 en 2018 SM-3 interceptoren op hun grondgebied te installeren, in het kader van het voornemen om een antiraketschild op te trekken. Rusland staat erg afkerig tegen de plannen en ziet het als een dreiging voor de eigen veiligheid. Veroordeling situatie mensenrechten in Wit-Rusland Obama benadrukte dat het de taak is van Polen om landen als Oekraïne de weg voorwaarts te tonen. Terwijl Obama zich zeer positief uitliet over Polen, was de president niet mals voor Wit-Rusland. Dat land kreeg van de Amerikaanse president een stevige veeg uit de pan voor de "onaanvaardbare situatie" van de mensenrechten in het land. Obama verweet de Wit-Russische president Aleksander Loekasjenko een "totaal misprijzen voor de democratische waarden en zijn eigen volk". "Wit-Rusland is bezig achteruit te gaan. Het is belangrijk dat we samenwerken (...) om het middenveld aan te moedigen en de hervormingen in Wit-Rusland aan te sporen", liet Obama optekenen. "De repressie die we te zien kregen in Wit-Rusland riskeert een negatieve impact te hebben op de hele regio." (Belga/INM)