De Nederlandse extreemrechtse politicus Geert Wilders is vrijgesproken van het aanzetten tot haat tegen moslims. De rechtbank in Amsterdam oordeelde dat de uitspraken van de PVV-leider gericht waren tegen de islam en niet tegen de moslims zelf.

Wilders moest zich onder meer verantwoorden voor interviews en toespraken waarin hij de islam als een fascistische ideologie bestempelde en de koran "Mein Kampf" voor de moslims noemde. Ook de anti-islamfilm "Fitna" werd door de klagers als een belediging bestempeld.

"Dit is niet zozeer een overwinning voor mijzelf, maar een overwinning voor de vrijheid van meningsuiting", reageerde Wilders op het verdict. "Je mag islamkritiek hebben, mij is de mond niet gesnoerd."

Maatschappelijk debat
Sommige uitlatingen vallen volgens de rechtbank wellicht wel onder de noemer "aanzetten tot discriminatie". De voorzitter las als voorbeeld voor: "De grenzen gaan nog diezelfde dag dicht voor alle niet-westerse allochtonen". Toch is Wilders ook op dit punt vrijgesproken, in verband met het maatschappelijk debat.

Een andere uitspraak bestempelen de rechters als "grof en denigrerend". Een uitgesproken opruiend karakter heeft "er is een strijd gaande en we moeten ons verdedigen", aldus de rechters. Wilders zat hierbij niet tegen, maar op de grens van het toelaatbare. Maar omdat hij elders in dezelfde uitlating zegt dat hij niets tegen moslims, maar slechts tegen de islam heeft, zet hij niet aan tot haat of tot discriminatie, luidt het nog.

"Er valt een enorme last van me af", aldus Wilders, die het strafproces met zichtbare tegenzin heeft ondergaan. "Zo'n proces kost heel veel energie, geld. Ik kan me nu weer helemaal op de politiek gaan richten." Wilders noemde de vrijspraak "het enige juiste vonnis".

Geen verrassing
De vrijspraak is geen verrassing aangezien zowel het Openbaar Ministerie als de verdediging de vrijspraak had gevraagd. Wilders' advocaat Bram Moszkowicz maakte van het proces een ware procedureslag. Hij wraakte onder meer met succes de rechters. (TE)

De Nederlandse extreemrechtse politicus Geert Wilders is vrijgesproken van het aanzetten tot haat tegen moslims. De rechtbank in Amsterdam oordeelde dat de uitspraken van de PVV-leider gericht waren tegen de islam en niet tegen de moslims zelf. Wilders moest zich onder meer verantwoorden voor interviews en toespraken waarin hij de islam als een fascistische ideologie bestempelde en de koran "Mein Kampf" voor de moslims noemde. Ook de anti-islamfilm "Fitna" werd door de klagers als een belediging bestempeld. "Dit is niet zozeer een overwinning voor mijzelf, maar een overwinning voor de vrijheid van meningsuiting", reageerde Wilders op het verdict. "Je mag islamkritiek hebben, mij is de mond niet gesnoerd." Maatschappelijk debat Sommige uitlatingen vallen volgens de rechtbank wellicht wel onder de noemer "aanzetten tot discriminatie". De voorzitter las als voorbeeld voor: "De grenzen gaan nog diezelfde dag dicht voor alle niet-westerse allochtonen". Toch is Wilders ook op dit punt vrijgesproken, in verband met het maatschappelijk debat. Een andere uitspraak bestempelen de rechters als "grof en denigrerend". Een uitgesproken opruiend karakter heeft "er is een strijd gaande en we moeten ons verdedigen", aldus de rechters. Wilders zat hierbij niet tegen, maar op de grens van het toelaatbare. Maar omdat hij elders in dezelfde uitlating zegt dat hij niets tegen moslims, maar slechts tegen de islam heeft, zet hij niet aan tot haat of tot discriminatie, luidt het nog. "Er valt een enorme last van me af", aldus Wilders, die het strafproces met zichtbare tegenzin heeft ondergaan. "Zo'n proces kost heel veel energie, geld. Ik kan me nu weer helemaal op de politiek gaan richten." Wilders noemde de vrijspraak "het enige juiste vonnis". Geen verrassing De vrijspraak is geen verrassing aangezien zowel het Openbaar Ministerie als de verdediging de vrijspraak had gevraagd. Wilders' advocaat Bram Moszkowicz maakte van het proces een ware procedureslag. Hij wraakte onder meer met succes de rechters. (TE)