Het Duitse magazine Der Spiegel stelde en top-10 samen van 'meest gevaarlijke politici in Europa'. het weekblad doet dat omdat het de toon in het eurodebat steeds agressiever ziet worden. De provocatieve retoriek van bijvoorbeeld de Beierse minister van Financiën Markus Söder, die zei dat "Europa nu haar tanden moet laten zien. Duitsland kan niet langer de betaalmeester zijn van de Grieken" is voor Der Spiegel een teken aan de wand.

Angela Merkels partijgenoot en Duits minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle waarschuwde voor de toon van het debat: "We moeten bedachtzaam zijn Europa niet ter dood te praten."

Markus Söder, van de christendemocratische CSU, de Beierse zusterpartij van Angela Merkels CDU, staat op de eerste plaats van het lijstje "profiteurs van de crisis". De confraters van Söder wakkeren de crisis aan door de gemoederen te verhitten en in te spelen op de angst, zo klinkt het.

Geert Wilders van de Nederlandse populistische anti-islampartij PVV, Silvio Berluconi van Il Popolo della Libertà (het voormalige Forza Italia) en Marine Le Pen van het extreemrechtse FN lieten zich al alle vooral negatief uit over de EU.

'Wilders is rolmodel voor anti-Europese populisten'

Volgens Der Spiegel is Wilders zelfs een rolmodel voor anti-Europese populisten, zo schrijft het NRC. Reden voor Wilders' virulente toon, meent Der Spiegel, is de angst voor slechte verkiezingsresultaten binnenkort. Wilders, wiens verkiezingsprogramma 'Hún Brussel, óns Nederland' heet, wil de gulden opnieuw invoeren en uit de EU stappen. Ook Marine Le Pen mist de franc.

Van extreemrechts tot extreemlinks

Op de lijst staan politici van extreemrechts tot ultralinks. Berlusconi, Wilders en Le Pen bemannen het rechtse tot extreemrechtse front samen met de Hongaarse premier Viktor Orbán, Heinz-Christian Strache, (leider van de Oostenrijkse Vrijheidspartij), Alexander Dobrindt (voorzitter van de conservatieve Beierse Christelijke Sociale Unie), Nigel Farage (leider van de Britse Onafhankelijkheidspartij) en Timo Soini, voorman van de anti-EU-partij Ware Finnen.

Alexis Tsipras van de Griekse linkse Syrizapartij staat daartegenover, met zijn aanvallen op de trojka IMF, de EU en de ECB. Tsipras werd in Duitsland al de gevaarlijkste man van Europa genoemd, weet NRC. (SD)

De top-10:

Markus Söder
Alexis Tsipras
Silvio Berlusconi
Marine Le Pen
Timo Soini
Alexander Dobrindt
Nigel Farage
Heinz-Christian Strache
Geert Wilders
Viktor Orbán

Het Duitse magazine Der Spiegel stelde en top-10 samen van 'meest gevaarlijke politici in Europa'. het weekblad doet dat omdat het de toon in het eurodebat steeds agressiever ziet worden. De provocatieve retoriek van bijvoorbeeld de Beierse minister van Financiën Markus Söder, die zei dat "Europa nu haar tanden moet laten zien. Duitsland kan niet langer de betaalmeester zijn van de Grieken" is voor Der Spiegel een teken aan de wand. Angela Merkels partijgenoot en Duits minister van Buitenlandse Zaken Guido Westerwelle waarschuwde voor de toon van het debat: "We moeten bedachtzaam zijn Europa niet ter dood te praten." Markus Söder, van de christendemocratische CSU, de Beierse zusterpartij van Angela Merkels CDU, staat op de eerste plaats van het lijstje "profiteurs van de crisis". De confraters van Söder wakkeren de crisis aan door de gemoederen te verhitten en in te spelen op de angst, zo klinkt het. Geert Wilders van de Nederlandse populistische anti-islampartij PVV, Silvio Berluconi van Il Popolo della Libertà (het voormalige Forza Italia) en Marine Le Pen van het extreemrechtse FN lieten zich al alle vooral negatief uit over de EU. 'Wilders is rolmodel voor anti-Europese populisten'Volgens Der Spiegel is Wilders zelfs een rolmodel voor anti-Europese populisten, zo schrijft het NRC. Reden voor Wilders' virulente toon, meent Der Spiegel, is de angst voor slechte verkiezingsresultaten binnenkort. Wilders, wiens verkiezingsprogramma 'Hún Brussel, óns Nederland' heet, wil de gulden opnieuw invoeren en uit de EU stappen. Ook Marine Le Pen mist de franc. Van extreemrechts tot extreemlinksOp de lijst staan politici van extreemrechts tot ultralinks. Berlusconi, Wilders en Le Pen bemannen het rechtse tot extreemrechtse front samen met de Hongaarse premier Viktor Orbán, Heinz-Christian Strache, (leider van de Oostenrijkse Vrijheidspartij), Alexander Dobrindt (voorzitter van de conservatieve Beierse Christelijke Sociale Unie), Nigel Farage (leider van de Britse Onafhankelijkheidspartij) en Timo Soini, voorman van de anti-EU-partij Ware Finnen. Alexis Tsipras van de Griekse linkse Syrizapartij staat daartegenover, met zijn aanvallen op de trojka IMF, de EU en de ECB. Tsipras werd in Duitsland al de gevaarlijkste man van Europa genoemd, weet NRC. (SD)