Het eisenpakket komt van Saoedi-Arabië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrain en is bij onder andere persagentschappen Associated Press en Reuters op tafel beland.

De meest in het oog springende eisen zijn het opdoeken van nieuwszender Al Jazeera, dat beschouwd wordt als een verhulde spreekbuis van de emir van Qatar, het terugschroeven van de banden met Iran en het sluiten van de Turkse militaire basis.

Verder staan op de lijst van eisen die de Golfstaat moet inwilligen: alle banden met de Moslimbroederschap verbreken, geen burgers uit die vier landen meer naturaliseren en diegenen die al in Qatar zijn het land uitzetten, alle personen die door de vier landen worden gezocht voor terrorisme uitleveren, groeperingen die de VS beschouwt als terroristisch financieel droogleggen, gedetailleerde informatie vrijgeven over oppositieleden die door Qatar gesteund worden, zich politiek en economisch schikken naar de Gulf Co-operation Council en stoppen met andere nieuwsmedia zoals Arabi21 en Middle East Eye te sponsoren. Ten slotte moet Doha nog een niet nader bepaalde som geld betalen als compensatie.

Tien dagen

Het land krijgt tien dagen de tijd om het eisenpakket in te willigen.

Qatar heeft nog niet officieel gereageerd. Minister van Buitenlandse Zaken Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani heeft eerder wel al gezegd dat zijn regering niet al onderhandelen vooraleer de sancties opgeheven zijn.

Boycot

De vier bovengenoemde landen en Jemen verbraken begin deze maand alle diplomatieke en economische betrekkingen met Qatar en sloten hun land-, lucht- en zeegrenzen met het land. Ze beschuldigen Doha ervan terrorisme te steunen om de Golfregio te destabiliseren en onder één hoedje te spelen met Iran, de sjiitische aartsvijand van het extreem-soennitische Saoedi-Arabië.

Qatar ontkent die aantijgingen.

Het eisenpakket komt van Saoedi-Arabië, Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Bahrain en is bij onder andere persagentschappen Associated Press en Reuters op tafel beland.De meest in het oog springende eisen zijn het opdoeken van nieuwszender Al Jazeera, dat beschouwd wordt als een verhulde spreekbuis van de emir van Qatar, het terugschroeven van de banden met Iran en het sluiten van de Turkse militaire basis. Verder staan op de lijst van eisen die de Golfstaat moet inwilligen: alle banden met de Moslimbroederschap verbreken, geen burgers uit die vier landen meer naturaliseren en diegenen die al in Qatar zijn het land uitzetten, alle personen die door de vier landen worden gezocht voor terrorisme uitleveren, groeperingen die de VS beschouwt als terroristisch financieel droogleggen, gedetailleerde informatie vrijgeven over oppositieleden die door Qatar gesteund worden, zich politiek en economisch schikken naar de Gulf Co-operation Council en stoppen met andere nieuwsmedia zoals Arabi21 en Middle East Eye te sponsoren. Ten slotte moet Doha nog een niet nader bepaalde som geld betalen als compensatie. Het land krijgt tien dagen de tijd om het eisenpakket in te willigen.Qatar heeft nog niet officieel gereageerd. Minister van Buitenlandse Zaken Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani heeft eerder wel al gezegd dat zijn regering niet al onderhandelen vooraleer de sancties opgeheven zijn.De vier bovengenoemde landen en Jemen verbraken begin deze maand alle diplomatieke en economische betrekkingen met Qatar en sloten hun land-, lucht- en zeegrenzen met het land. Ze beschuldigen Doha ervan terrorisme te steunen om de Golfregio te destabiliseren en onder één hoedje te spelen met Iran, de sjiitische aartsvijand van het extreem-soennitische Saoedi-Arabië. Qatar ontkent die aantijgingen.