Het gaat om Amerikaanse documenten uit de jaren 1970 die gepubliceerd werden door klokkenluiderwebsite Wikileaks en opgepikt werden door de Spaanse pers.

Volgens de linkse onlinekrant Publico, die toegang had tot de documenten, "kunnen we stellen dat de opvolger van de dictator de beste informant geworden was van de Verenigde Staten op een cruciaal moment in de geschiedenis van Spanje", de dood van Franco in november 1975 en het einde van de dictatuur.

Kissinger

Juan Carlos, die toen prins was, zou gehandeld hebben "in de hoop dat zijn loyauteit hem de steun van Washington zou opleveren na de dood van Franco", aldus de krant. Zo zou toenmalig Amerikaans Nationaal Veiligheidsadviseur en minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger tegen Wells Stabler, toenmalig Amerikaans ambassadeur in Madrid, gezegd hebben: "We zijn het erover eens dat uw contacten met de prins met de grootste discretie behandeld moeten worden. Deze informatie heeft een enorme waarde voor de Verenigde Staten."

Juan Carlos besteeg de Spaanse troon op 22 november 1975, twee dagen na de dood van Franco, die het land leidde sinds 1939. (Belga/TV)

Het gaat om Amerikaanse documenten uit de jaren 1970 die gepubliceerd werden door klokkenluiderwebsite Wikileaks en opgepikt werden door de Spaanse pers. Volgens de linkse onlinekrant Publico, die toegang had tot de documenten, "kunnen we stellen dat de opvolger van de dictator de beste informant geworden was van de Verenigde Staten op een cruciaal moment in de geschiedenis van Spanje", de dood van Franco in november 1975 en het einde van de dictatuur.Kissinger Juan Carlos, die toen prins was, zou gehandeld hebben "in de hoop dat zijn loyauteit hem de steun van Washington zou opleveren na de dood van Franco", aldus de krant. Zo zou toenmalig Amerikaans Nationaal Veiligheidsadviseur en minister van Buitenlandse Zaken Henry Kissinger tegen Wells Stabler, toenmalig Amerikaans ambassadeur in Madrid, gezegd hebben: "We zijn het erover eens dat uw contacten met de prins met de grootste discretie behandeld moeten worden. Deze informatie heeft een enorme waarde voor de Verenigde Staten." Juan Carlos besteeg de Spaanse troon op 22 november 1975, twee dagen na de dood van Franco, die het land leidde sinds 1939. (Belga/TV)