De Amerikaanse soldaat Bradley Manning, die ervan wordt verdacht geheime overheidsdocumenten te hebben gelekt aan klokkenluiderssite WikiLeaks, wordt overgeplaatst naar de nieuwe gevangenis van Leavenworth in de staat Kansas.

Dat heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt. De beslissing komt er na hevige kritiek op de manier waarop Manning behandeld werd in de militaire gevangenis van Quantico (Virginia). Daar zit hij, in afwachting van zijn proces, sinds juli vorig jaar opgesloten.

Gefouilleerd

Defensie geeft toe dat de overplaatsing van Manning deels te wijten was aan de "toestand in Quantico".

Mannings advocaat had herhaaldelijk geprotesteerd tegen de omstandigheden waarin zijn cliënt was opgesloten. Hij zat alleen in een kleine cel, waar hij 23 uur per dag moest verblijven. Hij werd dagelijks gefouilleerd en kreeg geen lakens uit vrees dat hij zelfmoord zou plegen.

Lek

De 23-jarige Manning wordt ervan verdacht illegaal honderdduizenden militaire en diplomatieke documenten te hebben doorgespeeld aan Wikileaks. De klokkenluiderssite lekte de informatie op haar beurt door naar enkele gerenommeerde kranten, die de Amerikaanse regering en diplomatie zwaar in verlegenheid brachten. (Belga/KVDA)

De Amerikaanse soldaat Bradley Manning, die ervan wordt verdacht geheime overheidsdocumenten te hebben gelekt aan klokkenluiderssite WikiLeaks, wordt overgeplaatst naar de nieuwe gevangenis van Leavenworth in de staat Kansas. Dat heeft het ministerie van Defensie bekendgemaakt. De beslissing komt er na hevige kritiek op de manier waarop Manning behandeld werd in de militaire gevangenis van Quantico (Virginia). Daar zit hij, in afwachting van zijn proces, sinds juli vorig jaar opgesloten. Gefouilleerd Defensie geeft toe dat de overplaatsing van Manning deels te wijten was aan de "toestand in Quantico". Mannings advocaat had herhaaldelijk geprotesteerd tegen de omstandigheden waarin zijn cliënt was opgesloten. Hij zat alleen in een kleine cel, waar hij 23 uur per dag moest verblijven. Hij werd dagelijks gefouilleerd en kreeg geen lakens uit vrees dat hij zelfmoord zou plegen. Lek De 23-jarige Manning wordt ervan verdacht illegaal honderdduizenden militaire en diplomatieke documenten te hebben doorgespeeld aan Wikileaks. De klokkenluiderssite lekte de informatie op haar beurt door naar enkele gerenommeerde kranten, die de Amerikaanse regering en diplomatie zwaar in verlegenheid brachten. (Belga/KVDA)