Wikileaks-informant Bradley Manning riskeert levenslang

© Reuters

De militaire rechtbank in Fort Meade bij Washington wees een verzoek van de verdediging af om de aanklacht van ‘steun aan de vijand’ te schrappen.

De vermoede Wikileaks-informant Bradley Manning moet rekening houden met een levenslange gevangenisstraf. De militaire rechtbank in Fort Meade bij Washington wees een verzoek van de verdediging af om de aanklacht van ‘steun aan de vijand’ te schrappen.

In totaal zijn er 22 aanklachten tegen Manning. Volgens de aanklagers is Manning verantwoordelijk voor het helpen van de vijand, het in gevaar brengen van vrienden van de VS en het in verlegenheid brengen van overzeese diplomatieke bondgenoten.

Als hij schuldig bevonden wordt aan de meest zware aanklachten, zoals het helpen van de vijand, zal hij levenslang opgesloten worden.

Zinloosheid van twee oorlogen

De 25-jarige korporaal zou de klokkenluiderswebsite Wikileaks in 2010 honderdduizenden geheime documenten van de Amerikaanse strijdkrachten doorgespeeld hebben.

Het proces is begin juni begonnen; wanneer het eindigt, is nog niet duidelijk.

In februari liet Manning in een mededeling weten dat hij deed wat hij deed uit frustratie over de volgens hem zinloosheid van de twee oorlogen in Irak en Afghanistan. ‘Ik vond dat we zo veel riskeerden voor mensen die niet met ons leken te willen samenwerken, wat tot boosheid en frustratie langs beide kanten leidde’, zei hij.

Manning wou naar eigen zeggen enkel een ‘binnenlands debat aanwakkeren over de rol van het leger en over ons buitenlands beleid in het algemeen’. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content