Wikileaks: Bradley Manning zegt sorry

© Reuters

Wikileaks-klokkenluider Bradley Manning heeft zich voor de militaire rechtbank verontschuldigd voor de gevolgen van zijn daden: “Ik wilde enkel mensen helpen, geen mensen kwaad doen.”

“Ik snap dat ik moet boeten”, zei Manning, een soldaat in het Amerikaanse leger, aan rechter Denise Lind, die zich weldra zal terugtrekken om zijn straf te bepalen. Het was de eerste keer dat Manning zich excuseerde sinds zijn proces op 3 juni van start ging. Hij betreurde dat zijn onthullingen mensen en de VS schade hebben toegebracht.

Rechter Lind verklaarde Manning vorige maand al schuldig voor twintig van de tweeëntwintig aanklachten van spionage en diefstal. Ze verlaagde ook de maximumstraf van 136 naar nog 90 jaar. Maninng lekte duizenden geheime Amerikaanse documenten aan de klokkenluidersorganisatie Wikileaks.

Momenteel bepleiten aanklagers en de verdediging de strafmaat voor elk van de veroordelingen. De vraag is onder meer of de straffen tegelijk of achter elkaar moeten worden uitgezeten, maar ook of Manning eventueel vervroegd zou kunnen vrijkomen. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content