De Australische kiescommissie heeft Assanges kandidatuur zopas goedgekeurd. Eerder liet woordvoerder Greg Barns van de WikiLeak-partij al weten aan de krant The Australian dat Assange van plan was zich kandidaat te stellen voor de senaatsverkiezingen van 14 september. Hij komt op in de deelstaat Victoria.

Terugkeer

Volgens Barnes is Assange, die ondergedoken is in de ambassade van Ecuador in Londen, van plan naar Australië terug te keren als hij verkozen wordt. "De regering moet ervoor zorgen dat Assange dan veilig terug naar Australië kan komen. Het zou gênant zijn als de kiezers van Victoria niet de kandidaat op wie zij stemmen in het parlement krijgen.'

Als dat niet lukt, zal een vervanger namens Assange plaatsnemen in de senaat, meldt de WikiLeaks-partij. De partij wil meer transparantie van overheid, maatschappelijk organisaties en bedrijven.

De WikiLeaks-partij doet in minstens drie Australische deelstaten mee aan de verkiezingen. De partij werkt nauw samen met WikiLeaks, de klokkenluiderswebsite waarop onder meer honderdduizenden ambassadeberichten van de Verenigde Staten openbaar werden gemaakt.

Uitlevering

Assange houdt zich al sinds 19 juni 2012 schuil in de ambassade van Ecuador. Zweden heeft om uitlevering van de WikiLeaks-oprichter gevraagd, omdat hij verdachte is in een zedenzaak.

Volgens verschillende Zweedse vrouwen met wie Assange een verhouding had, heeft Assange tegen hun zin seks met hen gehad. Dat is volgens de Zweedse wet een vorm van verkrachting is.

Assange wil zichzelf echter niet laten uitleveren aan Zweden. Volgens hem zou hij van daar verder uitgeleverd worden aan de VS, waar hij gezocht wordt voor het lekken van de diplomatieke documenten. (Elsevier/Ana Vossers/TV)

De Australische kiescommissie heeft Assanges kandidatuur zopas goedgekeurd. Eerder liet woordvoerder Greg Barns van de WikiLeak-partij al weten aan de krant The Australian dat Assange van plan was zich kandidaat te stellen voor de senaatsverkiezingen van 14 september. Hij komt op in de deelstaat Victoria.Terugkeer Volgens Barnes is Assange, die ondergedoken is in de ambassade van Ecuador in Londen, van plan naar Australië terug te keren als hij verkozen wordt. "De regering moet ervoor zorgen dat Assange dan veilig terug naar Australië kan komen. Het zou gênant zijn als de kiezers van Victoria niet de kandidaat op wie zij stemmen in het parlement krijgen.' Als dat niet lukt, zal een vervanger namens Assange plaatsnemen in de senaat, meldt de WikiLeaks-partij. De partij wil meer transparantie van overheid, maatschappelijk organisaties en bedrijven. De WikiLeaks-partij doet in minstens drie Australische deelstaten mee aan de verkiezingen. De partij werkt nauw samen met WikiLeaks, de klokkenluiderswebsite waarop onder meer honderdduizenden ambassadeberichten van de Verenigde Staten openbaar werden gemaakt.Uitlevering Assange houdt zich al sinds 19 juni 2012 schuil in de ambassade van Ecuador. Zweden heeft om uitlevering van de WikiLeaks-oprichter gevraagd, omdat hij verdachte is in een zedenzaak. Volgens verschillende Zweedse vrouwen met wie Assange een verhouding had, heeft Assange tegen hun zin seks met hen gehad. Dat is volgens de Zweedse wet een vorm van verkrachting is. Assange wil zichzelf echter niet laten uitleveren aan Zweden. Volgens hem zou hij van daar verder uitgeleverd worden aan de VS, waar hij gezocht wordt voor het lekken van de diplomatieke documenten. (Elsevier/Ana Vossers/TV)