Enrico Letta wordt wellicht de nieuwe premier van Italië. De vicevoorzitter van de centrumlinkse Democratische Partij (DP) is door president Giorgio Napolitano gevraagd om een regering te vormen.

Na afloop van een onderhoud met president Napolitano, verklaarde Letta dat hij die opdracht heeft aanvaard 'met een groot gevoel voor verantwoordelijkheid'. Hij zal proberen een grote coalitie met zowel linkse als rechtse partijen te vormen, om zo een einde te maken aan de al twee maanden durende politieke crisis in het land.

Vermoedelijk zal dus ook het centrumrechtse blok van voormalig premier Silvio Berlusconi deel uitmaken van zo'n regering.

Gematigd

Enrico Letta is 46 jaar en kan de jongste premier in de geschiedenis van Italië worden. Aan politieke ervaring echter geen gebrek: In 1998 had hij al de primeur om met 32 jaar de jongste minister ooit in Italië te zijn. Hij bekleedde in zijn carrière onder andere de ministerposten van Industrië en Buitenlandse Handel.

Letta wordt gezien als gematigd - dus aanvaardbaar voor centrumrechts - en zal moeten proberen om de nodige economische en institutionele hervormingen door te voeren. Ook wil hij de EU er ook toe oproepen om haar huidige houding, die volgens hem te zeer gefocust is op besparingen, te laten varen. Letta: 'In Europa volstaat het beleid van besparingen niet langer'.

Overigens is Enrico Letta de neef van Gianni Letta, jarenlang de stafchef van gewezen Silvio premier Berlusconi.

Ex-premier Giuliano Amato, die eveneens getipt werd als premier, heeft al gezegd dat hij zich kan vinden in de keuze voor Letta.

Enrico Letta wordt wellicht de nieuwe premier van Italië. De vicevoorzitter van de centrumlinkse Democratische Partij (DP) is door president Giorgio Napolitano gevraagd om een regering te vormen. Na afloop van een onderhoud met president Napolitano, verklaarde Letta dat hij die opdracht heeft aanvaard 'met een groot gevoel voor verantwoordelijkheid'. Hij zal proberen een grote coalitie met zowel linkse als rechtse partijen te vormen, om zo een einde te maken aan de al twee maanden durende politieke crisis in het land. Vermoedelijk zal dus ook het centrumrechtse blok van voormalig premier Silvio Berlusconi deel uitmaken van zo'n regering. Gematigd Enrico Letta is 46 jaar en kan de jongste premier in de geschiedenis van Italië worden. Aan politieke ervaring echter geen gebrek: In 1998 had hij al de primeur om met 32 jaar de jongste minister ooit in Italië te zijn. Hij bekleedde in zijn carrière onder andere de ministerposten van Industrië en Buitenlandse Handel. Letta wordt gezien als gematigd - dus aanvaardbaar voor centrumrechts - en zal moeten proberen om de nodige economische en institutionele hervormingen door te voeren. Ook wil hij de EU er ook toe oproepen om haar huidige houding, die volgens hem te zeer gefocust is op besparingen, te laten varen. Letta: 'In Europa volstaat het beleid van besparingen niet langer'. Overigens is Enrico Letta de neef van Gianni Letta, jarenlang de stafchef van gewezen Silvio premier Berlusconi. Ex-premier Giuliano Amato, die eveneens getipt werd als premier, heeft al gezegd dat hij zich kan vinden in de keuze voor Letta.