Het coronavirus dook in december voor het eerst op in China en verspreidde zich vervolgens naar Europa, dat momenteel het ergst getroffen continent is. De snelle opmars van Covid-19 in de VS doet echter vermoeden dat de Amerikanen die twijfelachtige status weldra overnemen, verklaarde WHO-woordvoerster Margaret Harris tijdens een persconferentie. 'We stellen een zeer sterke stijging vast van het aantal gevallen in de VS, het is momenteel nog niet het geval, maar de mogelijkheid bestaat', aldus Harris.

Volgens het laatste dagelijks bulletin van de WHO, dat maandagavond werd gepubliceerd, zagen de Verenigde Staten het aantal mensen dat positief testte en het aantal overlijdens op 24 uur tijd verdubbelen (31.573 besmettingen en 402 doden). In diezelfde tijdspanne registreerde Europa 20.131 nieuwe gevallen en 1.318 overlijdens op een totaal van 171.424 gevallen en 8.743 overlijdens. De toename van het aantal zieken in de VS kan mogelijk voor een deel worden verklaard door een betere screening en door het hoge aantal besmettingen net voor de striktere maatregelen werden ingevoerd.

Hoewel we ons de komende dagen wereldwijd nog mogen verwachten aan een aanzienlijke stijging van het aantal zieken en doden, ziet de Wereldgezondheidsorganisatie naar eigen zeggen ook 'vroege positieve signalen in sommige landen die erin slaagden om hun bevolking aan te zetten tot het respecteren van de regels rond social distancing en het beperken van het aantal verplaatsingen', besluit de woordvoerster.

Aantal besmettingen in New York verdubbelt elke drie dagen

Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus in de staat New York verdubbelt elke drie dagen, zei gouverneur Andrew Cuomo op een persconferentie. Hij spreekt van een dramatische toename, die erop wijst dat het hoogtepunt erger zal zijn en sneller dan verwacht komt.

Cuomo denkt dat New York het hoogtepunt van de coronacrisis binnen 14 tot 21 dagen zal zien. De staat telt momenteel 53.000 ziekenhuisbedden, maar schat dat er tussen de 110.000 en de 140.000 nodig zullen zijn.

De gouverneur herhaalde nog eens dat er dringend nood is aan beademingsapparaten, en zei niet te begrijpen waarom president Donald Trump hiervoor geen gebruik maakt van de Defense Production Act. Via die wet kan hij privébedrijven dwingen de apparaten te produceren. New York heeft er 7.000 aangeschaft, maar heeft er nog eens 30.000 nodig.

Volgens Cuomo experimenteren gezondheidswerkers nu met het gebruik van één beademingsapparaat per twee patiënten. In New York zijn er 25.665 bevestigde gevallen van het coronavirus. Dat is bijna tien keer meer dan in Californië, de op een na felst getroffen Amerikaanse staat.

Het coronavirus dook in december voor het eerst op in China en verspreidde zich vervolgens naar Europa, dat momenteel het ergst getroffen continent is. De snelle opmars van Covid-19 in de VS doet echter vermoeden dat de Amerikanen die twijfelachtige status weldra overnemen, verklaarde WHO-woordvoerster Margaret Harris tijdens een persconferentie. 'We stellen een zeer sterke stijging vast van het aantal gevallen in de VS, het is momenteel nog niet het geval, maar de mogelijkheid bestaat', aldus Harris. Volgens het laatste dagelijks bulletin van de WHO, dat maandagavond werd gepubliceerd, zagen de Verenigde Staten het aantal mensen dat positief testte en het aantal overlijdens op 24 uur tijd verdubbelen (31.573 besmettingen en 402 doden). In diezelfde tijdspanne registreerde Europa 20.131 nieuwe gevallen en 1.318 overlijdens op een totaal van 171.424 gevallen en 8.743 overlijdens. De toename van het aantal zieken in de VS kan mogelijk voor een deel worden verklaard door een betere screening en door het hoge aantal besmettingen net voor de striktere maatregelen werden ingevoerd. Hoewel we ons de komende dagen wereldwijd nog mogen verwachten aan een aanzienlijke stijging van het aantal zieken en doden, ziet de Wereldgezondheidsorganisatie naar eigen zeggen ook 'vroege positieve signalen in sommige landen die erin slaagden om hun bevolking aan te zetten tot het respecteren van de regels rond social distancing en het beperken van het aantal verplaatsingen', besluit de woordvoerster. Het aantal besmettingen met het nieuwe coronavirus in de staat New York verdubbelt elke drie dagen, zei gouverneur Andrew Cuomo op een persconferentie. Hij spreekt van een dramatische toename, die erop wijst dat het hoogtepunt erger zal zijn en sneller dan verwacht komt.Cuomo denkt dat New York het hoogtepunt van de coronacrisis binnen 14 tot 21 dagen zal zien. De staat telt momenteel 53.000 ziekenhuisbedden, maar schat dat er tussen de 110.000 en de 140.000 nodig zullen zijn. De gouverneur herhaalde nog eens dat er dringend nood is aan beademingsapparaten, en zei niet te begrijpen waarom president Donald Trump hiervoor geen gebruik maakt van de Defense Production Act. Via die wet kan hij privébedrijven dwingen de apparaten te produceren. New York heeft er 7.000 aangeschaft, maar heeft er nog eens 30.000 nodig. Volgens Cuomo experimenteren gezondheidswerkers nu met het gebruik van één beademingsapparaat per twee patiënten. In New York zijn er 25.665 bevestigde gevallen van het coronavirus. Dat is bijna tien keer meer dan in Californië, de op een na felst getroffen Amerikaanse staat.