De WHO heeft aangekondigd dat ze 'binnen een aantal weken' wil beginnen met het testen van twee soorten vaccins in West-Afrika. Dat is de regio die momenteel het zwaarst getroffen is door het ebola-virus. In Guinée, Sierra Leona en Liberia zijn al meer dan 4.500 mensen getroffen.

Marie Paule Kieny van het WHO hield in The Guardian wel een slag om de arm. 'Er zijn nog heel wat vragen. Het is nog altijd een mogelijk dat er iets misloopt.' Hoe veel de ontwikkeling van een vaccin zal kosten, is nog niet geweten.

Toch is Kieny hoopvol. 'We staan verder dan we een half jaar geleden hadden kunnen vermoeden. We hopen om tienduizenden vaccinst te verdelen tegen de eerste maand van volgend jaar.'

Reddingswerkers beschermen

Een vaccin tegen ebola op zichzelf is niet genoeg om de huidige epidemie volledig in te dijken. Het middel zou wel een bescherming kunnen zijn voor het medische personeel in de getroffen gebieden. Al meer dan 200 reddingswerkers zijn nu al overleden aan de ziekte. (JH)

De WHO heeft aangekondigd dat ze 'binnen een aantal weken' wil beginnen met het testen van twee soorten vaccins in West-Afrika. Dat is de regio die momenteel het zwaarst getroffen is door het ebola-virus. In Guinée, Sierra Leona en Liberia zijn al meer dan 4.500 mensen getroffen.Marie Paule Kieny van het WHO hield in The Guardian wel een slag om de arm. 'Er zijn nog heel wat vragen. Het is nog altijd een mogelijk dat er iets misloopt.' Hoe veel de ontwikkeling van een vaccin zal kosten, is nog niet geweten.Toch is Kieny hoopvol. 'We staan verder dan we een half jaar geleden hadden kunnen vermoeden. We hopen om tienduizenden vaccinst te verdelen tegen de eerste maand van volgend jaar.'Een vaccin tegen ebola op zichzelf is niet genoeg om de huidige epidemie volledig in te dijken. Het middel zou wel een bescherming kunnen zijn voor het medische personeel in de getroffen gebieden. Al meer dan 200 reddingswerkers zijn nu al overleden aan de ziekte. (JH)