Daarvoor waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag in haar eerste rapport over gehoorschade.

Momenteel heeft een op vijf mensen last van gehoorproblemen. Maar dat aantal groeit en kan volgens de WHO anderhalve keer groter worden.

Tegen 2050 zullen volgens de schatting in het rapport bijna 2,5 miljard mensen gehoorverlies vertonen. 700 miljoen van hen zullen speciale zorgen en hulpmateriaal nodig hebben om behoorlijk te kunnen horen.

'Welzijn'

Volgens het rapport kunnen veel van de oorzaken van gehoorschade, zoals infecties, ziektes, geboorteafwijkingen en blootstelling aan lawaai, voorkomen worden.

Er gaat wereldwijd, stelt de WHO, jaarlijks een bedrag van 1000 miljard dollar verloren omdat mensen niet goed kunnen horen. Daarbij gaat het om 'het welzijn van getroffenen, en de financiële kosten die voortvloeien uit hun uitsluiting van communicatie, onderwijs en werk', aldus het rapport.

Daarvoor waarschuwt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag in haar eerste rapport over gehoorschade. Momenteel heeft een op vijf mensen last van gehoorproblemen. Maar dat aantal groeit en kan volgens de WHO anderhalve keer groter worden. Tegen 2050 zullen volgens de schatting in het rapport bijna 2,5 miljard mensen gehoorverlies vertonen. 700 miljoen van hen zullen speciale zorgen en hulpmateriaal nodig hebben om behoorlijk te kunnen horen.Volgens het rapport kunnen veel van de oorzaken van gehoorschade, zoals infecties, ziektes, geboorteafwijkingen en blootstelling aan lawaai, voorkomen worden. Er gaat wereldwijd, stelt de WHO, jaarlijks een bedrag van 1000 miljard dollar verloren omdat mensen niet goed kunnen horen. Daarbij gaat het om 'het welzijn van getroffenen, en de financiële kosten die voortvloeien uit hun uitsluiting van communicatie, onderwijs en werk', aldus het rapport.