WHO bezorgd over aantal Covid-19-gevallen zonder epidemiologisch verband, tweede Europese dode in Italië

Een reiziger uit Iran wordt gecontroleerd. © AFP

De WHO spreekt vrijdag haar zorgen uit over het nieuwe coronavirus dat soms buiten China opduikt zonder dat duidelijk is hoe dat precies kan.

Er zijn dan bijvoorbeeld geen aanwijzingen dat degene die besmet is, contact had met iemand die het virus al bij zich droeg. ‘Hoewel het totaal aantal gevallen van Covid-19 buiten China betrekkelijk klein blijft, zijn we bezorgd over het aantal gevallen zonder duidelijk epidemiologisch verband, zoals een reisverleden naar China of contact met een bevestigd geval’, zei WHO-topman Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Ondertussen breidt het virus zich verder uit. In het Italiaanse Veneto is een man overleden, vermoedelijk aan het nieuwe coronavirus. Dat zei president Luca Zaia vrijdagnacht aan het persbureau ANSA.

De 78-jarige man was een van de twee ouderen in Veneto, de regio rond Venetië, van wie nog niet officieel was bevestigd dat ze leden aan de ziekte. Het gaat om het tweede dodelijke slachtoffer in Europa. In een tiental Italiaanse gemeenten worden de openbare voorzieningen afgesloten om een verder verspreiding van Covid-19 tegen te gaan.

In Italië is inmiddels grote bezorgdheid ontstaan over de verspreiding van het virus. Vooral in het aan Venetië grenzende Lombardije neemt het aantal gevallen toe: op vrijdagavond steeg het aantal besmettingen met 8 tot 14 gevallen. Volgens de autoriteiten zijn ook vijf werknemers van het ziekenhuis van de kleine stad Codogno getroffen. Ze raakten besmet toen nog niet duidelijk was dat het coronavirus in het spel was.

De 38-jarige Italiaan die het virus ongewild verspreidde ligt vrijdag nog steeds op de intensive care van het ziekenhuis. Het virus werd donderdag bij hem ontdekt. Hij ligt sinds woensdag in het ziekenhuis. Omdat er aanvankelijk geen voor de hand liggende banden waren met China, was hij niet op het coronavirus getest. Dit gebeurde pas toen zijn toestand verslechterde en zijn vrouw zei haar man onlangs een vriend ontmoette die is teruggekeerd uit China. Of hij aan de oorsprong van de uitbraak in Italië ligt, is niet duidelijk. De in januari teruggekeerde man had nooit symptomen, luidt het.

Vorige week zaterdag bezweek in een ziekenhuis in Parijs een 80-jarige Chinese toerist aan het nieuwe coronavirus. Ook in Iran zijn vrijdag nog eens twee mensen overleden. In het land zijn nu al vier mensen bezweken aan het virus.

Aantal nieuwe gevallen daalt in China

Het dagelijkse aantal nieuwe gevallen van coronavirusbesmetting in China daalt. De Chinese nationale gezondheidscommissie heeft het zaterdag over 397 gevallen, tegenover bijna 900 op vrijdag.

Er zijn 109 nieuwe sterfgevallen door het virus, volgens de commissie, wat het nationale totaal op 2.345 doden brengt. De dag ervoor waren er nog 118 doden. Het aantal besmettingen staat nu op meer dan 76.000.

Het aantal nieuwe besmettingen met het coronavirus in Zuid-Korea is bijna verdubbeld, met 142 nieuwe gevallen voor een totaal van 346. Dat melden de autoriteiten op zaterdagochtend.

Er is ook een tweede dodelijk slachtoffer gevallen, voegt het Koreaanse Centrum voor ziektebestrijding en preventie toe in een verklaring. De meest recente gevallen van infectie, 92, werden gerapporteerd in een ziekenhuis in Cheongdo. Die stad in het zuiden van het land is de geboorteplaats van Lee Man-hee, de stichter van de Shincheonji-kerk van Jezus, een christelijke sekte die wordt getroffen door het nieuwe coronavirus.

Drie weken geleden werd de begrafenis van Lee’s broer drie dagen lang gehouden in een ruimte die bij dit ziekenhuis hoort. In totaal zijn meer dan 150 leden van de christelijke sekte besmet. De eerste hiervan was een 61-jarige vrouw, die niet wist dat ze een virale longontsteking had opgelopen en het virus zou hebben overgedragen, met name door de religieuze diensten bij te wonen.

Partner Content