Wet legt Australische dokters het zwijgen op over toestand asielzoekers

Medische behandeling asielzoekers, © Reuters

In Australië riskeren artsen en verpleegkundigen een gevangenisstraf als ze melding maken van de slechte medische hulpverlening in asielcentra.

In het tijdschrift British Medical Journal uiten twee artsen kritiek op recente wetgeving die kan worden gebruikt om artsen die met asielzoekers werken het zwijgen op te leggen over diens gezondheidstoestand.

De Border Force Act 2015 stelt dat artsen, verpleegkundigen en andere gezondheidswerkers een gevangenisstraf tot twee jaar kunnen krijgen als ze melding maken van slechte medische hulpverlening in asielcentra.

Spoedarts David Berger van de West-Australische Gezondheidsservice zegt dat de reden waarom dokters zo onder druk worden gezet is “om pijnlijke onthullingen te vermijden van hoe Australië voorbijgaat aan zijn internationale humanitaire verplichtingen jegens vluchtelingen, en hen te onderwerpen aan behandelingen die in strijd zijn met het VN-Verdrag Tegen Foltering.”

Persoonlijk conflict

De Border Force Act 2015 naleven plaatst dokters in een persoonlijk conflict, “want het is onze professionele plicht om de belangen van onze patiënten ten allen tijde te verdedigen”, schrijft Berger in eigen naam.

“Wij zijn gebonden aan een strenge ethische code. Het is dan ook moreel onaanvaardbaar dat de Australische overheid werknemers in de gezondheidszorg in deze moeilijke positie plaatst om de eigen misstappen te verdoezelen en onmenselijke beleidsinitiatieven verder te zetten.”

Berger roept alle rechtgeaarde mensen en liefhebbers van de democratie op om een petitie in te dienen tegen de Australische regering. “Dokters zijn niet de enige mensen met een geweten, maar ons werk zet ons in een goede positie om te kunnen achterhalen wanneer er sprake is van machtsmisbruik. Als Australië nu een wet heeft om dokters het zwijgen op te leggen of hen naar de gevangenis te sturen als ze dat niet doen, wat zal het dan doen met andere mensen?”

Spartaanse behandeling

In een ander artikel zegt kinderarts David Isaacs dat dit de eerste keer is in de Australische geschiedenis dat dokters een gevangenisstraf riskeren als ze de waarheid over de toestand van hun patiënten vertellen.

Isaacs werkte een tijdlang op het eiland Nauru waar een off-shore asielcentrum van Australië gevestigd is. De omstandigheden waren er volgens hem “spartaans”.

“Ook de mentale gezondheid van kinderen en volwassenen liet vaak te wensen over door de grote onzekerheid over hun lot waarmee asielzoekers moeten weten omgaan.”

Isaacs roept collega’s wereldwijd op om te protesteren tegen wetgeving die dokters beperkt in hun meldingsvrijheid. (IPS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content