‘Westerse regeringen dringen mensenrechten terug onder het misleidende excuus van burgerbescherming’

© Reuters

“Het beleid van angst” heeft regeringen over de hele wereld ertoe aangezet de mensenrechten in 2015 terug te dringen. Dat staat te lezen in het jaarlijks rapport van Human Rights Watch (HRW). Toch ziet de organisatie ook positieve ontwikkelingen, vooral inzake homorechten.

Het 659 bladzijden tellende rapport bekijkt de situatie van de mensenrechten in meer dan 90 landen. “De vrees voor terreuraanslagen en de massale vluchtelingenstromen leiden ertoe dat westerse regeringen de mensenrechten terugdringen onder het misleidende excuus van burgerbescherming”, zegt topman Kenneth Roth in zijn voorwoord.”Die stappen achterwaarts bedreigen de rechten van iedereen zonder aan te tonen dat de veiligheid van de man in de straat verbetert”.

‘Europese aanpak is contraproductief’

Tegelijkertijd ziet HRW dat autoritaire regimes steeds repressiever omgaan met critici. HRW ziet ook een stijgende islamofobie in Europa, ingegeven door de vluchtelingenstromen veroorzaakt door het Syrische conflict en door de aanslagen in naam van Islamitische Staat.

“De Europese aanpak is contraproductief: Europese regeringen sluiten hun grenzen, waardoor ze in oude gewoontes vervallen en de opvang van vluchtelingen overlaten aan de landen in de periferie, die daar eigenlijk het minst op voorbereid zijn.”

Volgens het rapport leggen de regeringen de nadruk op de dreiging van de vluchtelingen en gaan ze zo voorbij aan de terreurdreiging op hun eigen grondgebied.” De ngo noemt de Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittanië als landen die de terreurdreiging misbruiken om de bevoegdheden van inlichtingendiensten uit te breiden. “Er is niet meer data maar wel meer mankracht nodig om aanwijzingen te volgen”, luidt het.

Ook positieve ontwikkelingen

Ook China en Rusland krijgen een veeg uit de pan, maar dan vooral omdat ze repressief optreden tegen voorvechters van mensenrechten. Ook Turkije wordt genoemd, omdat de regerende AK-partij hard optreedt tegen activisten en kritische media.

Ethiopië en India hebben dan weer restricties opgelegd aan buitenlandse financiering om zo onafhankelijk onderzoek naar mensenrechtenschendingen af te houden, klinkt het. Bolivia, Cambodja, Ecuador, Egypte, Kazachstan, Kenia, Marokko, Soedan en Venezuela hebben vage wetten gestemd om activisten in toom te houden en om het onafhankelijke groepen onmogelijk te maken te werken.

“Maar ondanks deze enorme bedreigingen, heeft 2015 ook positieve ontwikkelingen gebracht”, aldus nog HRW. “Homoseksuelen, die vaak slachtoffer zijn van gewelddadige aanvallen, hebben vooruitgang geboekt door de legalisatie van het homohuwelijk in Ierland, Mexico en de VS, en de decriminalisering van homoseksualiteit in Mozambique”. Voorts ziet HRW ook dat de verkiezingen in Myanmar vreedzaam zijn verlopen en dat de machtsoverdracht in Nigeria zonder grote problemen gebeurd is. (Belga/NSK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content