Westerse landen overwegen sancties tegen Iran

© Reuters

De Verenigde Staten, Frankrijk en Groot-Brittannië beraden zich over sancties tegen Iran nu dit land wellicht aan een kernwapen werkt.

De Verenigde Staten denken, net als onder meer Frankrijk en Groot-Brittannië, na over nieuwe sancties voor Iran, nu een rapport van het VN-agentschap voor atoomenergie IAEA heeft uitgewezen dat Iran wellicht aan een kernwapen werkt.

Het IAEA spreekt in zijn jongste rapport zijn “ernstige ongerustheid” uit over het Iraanse nucleaire programma. Het Internationaal Agentschap voor Atoomenergie zegt deze keer over “geloofwaardige” informatie te beschikken als zou het nucleaire programma van Teheran naast een civiele ook een militaire component hebben. Het Franse persagentschap AFP zegt het rapport, dat “vertrouwelijk” is, te hebben kunnen inzien.

Iran moet nu op een geloofwaardige en transparante manier met het Atoomagentschap praten om de ongerustheid weg te nemen, liet een woordvoerder van de Amerikaanse overheid weten. “De Verenigde Staten gaan samen met hun partners bekijken welke maatregelen kunnen worden genomen om extra druk uit te oefenen op Iran. Er is een heel gamma aan mogelijkheden.”

Frankrijk liet al weten “nieuwe en krachtige sancties” in het vooruitzicht te stellen. Dat bleek uit een presidentiële mededeling na een onderhoud met Groot-Brittannië. Beide landen drukten hun grote bezorgdheid uit over het rapport. (Belga/INM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content