Verschillende Westerse landen hebben scherpe kritiek geuit op de verkiezingen van zondag in Myanmar, de eerste in twintig jaar in dat land.

"De verkiezingen waren noch vrij, noch eerlijk, noch geloofwaardig, noch wettig," zei Susan Rice, de Amerikaanse ambassadrice bij de Verenigde Naties, in een persbericht. "Het Myanmarese regime heeft opnieuw een belangrijke opportuniteit gemist om op te schuiven richting democratie en om het leven van het Myanmarese volk te verbeteren."

Volgens Rice werd het volledige verkiezingsproces vervalst en is er geen weerspiegeling van de wil van het volk, temeer omdat duizenden politieke gevangenen niet mochten deelnemen.

Ook onder andere de Amerikaanse president Barack Obama, de Australische premier Kevin Rudd, de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague en EU-buitenlandchef Catherine Ashton hebben de verkiezingen al verworpen.

Schertsvertoning

Myanmar hield zondag voor het eerst in twintig jaar verkiezingen, maar het Westen beschouwt de stembusgang als een schertsvertoning. Zo is onder meer een kwart van de zetels in beide kamers van het parlement voorbehouden voor het leger. Buitenlandse media en waarnemers niet welkom voor de verkiezingen.

De eerste officiële resultaten wijzen op winst voor partijen die banden hebben met de militaire junta die Myanmar leidt, meldt de BBC.

De belangrijkste oppositiepartij, de Nationale Liga voor de Democratie (NLD), boycotte de verkiezingen uit protest tegen het verbod voor de onder huisarrest staande Aung San Suu Kyi om deel te nemen.

Bij de vorige verkiezingen in 1990 won de partij van de Nobelprijswinnares voor de Vrede met overmacht, maar het militaire bewind verklaarde de uitslag ongeldig en bleef aan de macht. Suu Kyi stond het grootste deel van de voorbije 20 jaar onder huisarrest.

Rellen

In de stad Myawaddy in het oosten van Myanmar, aan de grens met Thailand, zijn maandag gevechten uitgebroken tussen het leger en de Karen-rebellen. Een raket raakte eveneens de Thaise stad Mae Sot.

Een Thaise verantwoordelijke zei aan AFP dat al zeker 10.000 mensen de grens zijn overgestoken in een poging om te ontsnappen aan het geweld.

Verschillende Westerse landen hebben scherpe kritiek geuit op de verkiezingen van zondag in Myanmar, de eerste in twintig jaar in dat land. "De verkiezingen waren noch vrij, noch eerlijk, noch geloofwaardig, noch wettig," zei Susan Rice, de Amerikaanse ambassadrice bij de Verenigde Naties, in een persbericht. "Het Myanmarese regime heeft opnieuw een belangrijke opportuniteit gemist om op te schuiven richting democratie en om het leven van het Myanmarese volk te verbeteren." Volgens Rice werd het volledige verkiezingsproces vervalst en is er geen weerspiegeling van de wil van het volk, temeer omdat duizenden politieke gevangenen niet mochten deelnemen. Ook onder andere de Amerikaanse president Barack Obama, de Australische premier Kevin Rudd, de Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague en EU-buitenlandchef Catherine Ashton hebben de verkiezingen al verworpen. Schertsvertoning Myanmar hield zondag voor het eerst in twintig jaar verkiezingen, maar het Westen beschouwt de stembusgang als een schertsvertoning. Zo is onder meer een kwart van de zetels in beide kamers van het parlement voorbehouden voor het leger. Buitenlandse media en waarnemers niet welkom voor de verkiezingen. De eerste officiële resultaten wijzen op winst voor partijen die banden hebben met de militaire junta die Myanmar leidt, meldt de BBC. De belangrijkste oppositiepartij, de Nationale Liga voor de Democratie (NLD), boycotte de verkiezingen uit protest tegen het verbod voor de onder huisarrest staande Aung San Suu Kyi om deel te nemen. Bij de vorige verkiezingen in 1990 won de partij van de Nobelprijswinnares voor de Vrede met overmacht, maar het militaire bewind verklaarde de uitslag ongeldig en bleef aan de macht. Suu Kyi stond het grootste deel van de voorbije 20 jaar onder huisarrest. Rellen In de stad Myawaddy in het oosten van Myanmar, aan de grens met Thailand, zijn maandag gevechten uitgebroken tussen het leger en de Karen-rebellen. Een raket raakte eveneens de Thaise stad Mae Sot. Een Thaise verantwoordelijke zei aan AFP dat al zeker 10.000 mensen de grens zijn overgestoken in een poging om te ontsnappen aan het geweld.