Westelijke Jordaanoever weer toneel van Palestijnse aanvallen

Een Palestijnse betoger gebruikt een slingshot om traangas terug te werpen naar de Israëlische troepen tijdens een actie tegen joodse nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. © Reuters
Wided Bouchrika
Wided Bouchrika Freelancejournaliste

Een Palestijn heeft twee agenten van de Israëlische grenspolitie aangevallen met een mes. Het zoveelste incident in de onrust die Jeruzalem de laatste maanden in zijn greep heeft.

Na het gebed in de Al Aqsa-moskee vrijdag benaderde de Palestijn de twee agenten, zo bericht The New York Times. Hij stak een van hen in de nek en verwondde de ander tijdens het daaropvolgende gevecht. De agenten raakten lichtgewond, luidt het in een statement van de politie.

‘Daders te pakken krijgen’

De nacht ervoor was er ook in het noorden van de Westelijke Jordaanoever sprake van een aanslag. Daarbij werd een brandbom op een Israëlische auto gegooid en werd een elfjarig meisje ernstig verbrand.

Minstens veertien Palestijnen werden diezelfde nacht volgens de Amerikaanse krant opgepakt in het dorp Azzoun, in de buurt van waar het incident met de brandbom plaatsvond. Volgens het Palestijnse persagentschap Maan waren vier van de arrestanten tussen de vijftien en zeventien jaar oud.

De Israëlische minister van Defensie, Moshe Yaalon, bezocht de plaats van de aanslag – dicht bij de joodse nederzetting Maale Shomron – en de slachtoffers in het ziekenhuis op tweede kerstdag.

‘We zullen de daders te pakken krijgen, en als ze door anderen gestuurd werden, zullen we ook hen aanpakken’, zei Yaalon volgens The New York Times.

Dispuut over heilige site

Het zijn de zoveelste incidenten in een hele reeks de afgelopen maanden, waaronder ook dodelijke aanslagen met geweren, messen en voertuigen in Jeruzalem, Tel Aviv en de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.

Eerste minister van Israël, Benjamin Netanyahu, beschuldigt de president van de Palestijnse Autoriteit, Mahmoud Abbas, ervan het geweld aan te sporen. Hij zou moslims namelijk hebben opgedrongen de heilige site van Jeruzalem te verdedigen ‘op alle mogelijke manieren’. Maar volgens Israëlische veiligheidsdiensten gaat het niet om georkestreerde aanvallen die uitgaan van een groep of organisatie, maar om acties van individuen, op eigen initiatief, aldus de krant.

In elk geval komt het geweld vooral voort uit het dispuut over de heilige site Jeruzalem.Voor joden de Tempelberg in het oosten van de oude stad, voor moslims heet dat Haram al-Sharif of het Nobel Heiligdom en is het de thuis van de Al Aqsa-moskee.

Moslims werd er een tijdlang verboden deel te nemen aan het vrijdagsgebed, maar om de oplopende spanningen te beperken – en onder internationale druk – hief Israël dat verbod op. Zo kunnen mannen van alle leeftijden weer aan het gebed deelnemen.

Schenden staakt-het-vuren

Dat blijkt weinig effectief gezien de recente incidenten. Eerder deze week voerde het Israëlisch leger bovendien een luchtaanval uit in de zuidelijke Gazastrook. Een reactie op een sniperaanval op een routinepatrouille langs de grens. Bij de gevechten kwam een Hamas-militant om het leven en raakte een Israëlische soldaat gewond. Het was de tweede keer dat het staakt-het-vuren, dat eind augustus na 50 dagen oorlog bereikt werd, geschonden werd.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content