De militaire uitgaven in de wereld zijn in 2014 met een bescheiden 0,4 procent gedaald in vergelijking met 2013. Toch werd in totaal nog altijd 1.776 miljard aan defensie besteed, zo blijkt maandag uit een rapport van het Stockholm International Peace Research Institute (Sipri). Vooral China, Rusland en Saoudi-Arabië hebben het afgelopen jaar het militaire budget opgeschroefd.

Ondanks een daling van 6,5 procent, blijven de VS met grote voorsprong het land dat het meeste geld besteedt aan defensie: 610 miljard dollar. De VS zijn daarmee goed voor zowat een derde van de wereldwijde uitgaven.

Het bedrag ligt ook drie keer hoger dan dat van China, de nummer twee in de ranglijst. China voerde de uitgaven in 2014 wel op met 9,7 procent, tot naar schatting 216 miljard dollar.

Het als derde gerangschikte Rusland verhoogde de militaire uitgaven dan weer met 8,1 procent, om uit te komen op 84,5 miljard dollar.

Dankzij een stijging met maar liefst 17 procent - die deels te verklaren is door de hogere olie-inkomsten - staat Saoedi-Arabië nu op de vierde plaats met 80,8 miljard dollar.

De andere landen in de top tien zijn Frankrijk, Groot-Brittannië, India, Duitsland, Japan en Zuid-Korea, zo blijkt nog uit de ramingen van het Zweedse vredesinstituut.

Afrika groeit meest

Nog volgens het Sipri is Afrika de regio die de grootste stijging liet optekenen: +5,9 procent. Daarna volgt het Midden-Oosten met 5,2 procent, al ontbreken voor die regio wel cijfers van meerdere landen, waaronder ook Qatar, Syrië en Iran. In West- en Centraal-Europa is er sprake van een daling met bijna 2 procent. (Belga/SD)

Ondanks een daling van 6,5 procent, blijven de VS met grote voorsprong het land dat het meeste geld besteedt aan defensie: 610 miljard dollar. De VS zijn daarmee goed voor zowat een derde van de wereldwijde uitgaven. Het bedrag ligt ook drie keer hoger dan dat van China, de nummer twee in de ranglijst. China voerde de uitgaven in 2014 wel op met 9,7 procent, tot naar schatting 216 miljard dollar. Het als derde gerangschikte Rusland verhoogde de militaire uitgaven dan weer met 8,1 procent, om uit te komen op 84,5 miljard dollar. Dankzij een stijging met maar liefst 17 procent - die deels te verklaren is door de hogere olie-inkomsten - staat Saoedi-Arabië nu op de vierde plaats met 80,8 miljard dollar. De andere landen in de top tien zijn Frankrijk, Groot-Brittannië, India, Duitsland, Japan en Zuid-Korea, zo blijkt nog uit de ramingen van het Zweedse vredesinstituut. Nog volgens het Sipri is Afrika de regio die de grootste stijging liet optekenen: +5,9 procent. Daarna volgt het Midden-Oosten met 5,2 procent, al ontbreken voor die regio wel cijfers van meerdere landen, waaronder ook Qatar, Syrië en Iran. In West- en Centraal-Europa is er sprake van een daling met bijna 2 procent. (Belga/SD)