Wereldwijde migratie piekt

Nieuwkomers in de Verenigde Staten leggen Amerikaanse eed af. © Reuters
Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

Wereldwijd wonen er meer mensen buiten het geboorteland dan ooit tevoren. De meeste migranten geloven in ‘The American dream’ en kiezen voor de Verenigde Staten als nieuw thuisland.

Een recordaantal personen woont in 2013 buiten het geboorteland. Uit een rapport van de Verenigde Naties (VN) blijkt dat ‘het land van de onbegrensde mogelijkheden’, de VS, het populairst is als nieuw thuisland.

Het bevolkingsbureau van de VN berekende dat op dit moment zo’n 232 miljoen mensen of iets meer dan drie procent van de wereldbevolking, in een ander land woont dan het geboorteland. 13 jaar geleden waren dat 175 miljoen personen.

‘Middel om armoede te bestrijden’

Terwijl de VS als land het populairst is, vangen de continenten Europa en Azië samen tweederde van alle migranten op. In Amerika wonen ongeveer 46 miljoen immigranten.

De internationale migratie is erg geconcentreerd, ongeveer de helft van alle migranten woont in tien landen. Na de VS volgen Rusland, Duitsland, Saudi-Arabië, Verenigde Arabische Emiraten, Groot-Brittannië, Frankrijk, Canada, Australië en Spanje.

“Migratie vergroot de mogelijkheden en kansen van het individu en het is een belangrijk middel om de armoede te bestrijden”, zegt Wu Hongbo van de Verenigde Naties aan het persbureau AP.

Bijna driekwart van de migranten is tussen de 20 en 64 jaar oud. 48 procent is vrouwelijk.

Partner Content