Wereldwijde golf van betogingen tegen IS: ook Brussel doet mee

Demonstratie van Koerden in Brussel © BELGA

In Brussel hebben 2.400 mensen deelgenomen aan een betoging tegen Islamitische Staat (IS). De deelnemers vroegen internationale steun voor de Koerdische stad Kobani die al weken wordt bestookt door de terreurorganisatie.

In het centrum van Brussel hebben volgens de lokale politie ongeveer 2.400 mensen deelgenomen aan een betoging tegen de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Ze vroegen internationale steun voor de Koerdische strijd in Kobani, de Syrische stad aan de grens met Turkije die al meerdere weken belegerd wordt door Islamitische Staat (IS).

De manifestatie vertrok rond 14.00 uur aan het Noordstation en trok naar het Schumanplein. In tientallen steden in de hele wereld vonden zaterdag gelijkaardige betogingen plaats. Er werd onder meer ook verwezen naar het project Rojava, of Syrisch Koerdistan, waar Kobani deel van uitmaakt.

Tegengestelde aan visie van IS

‘Koerdische, Arabische, Assyrische, Chaldeessche, Armeense en Turkmeense vertegenwoordigers hebben in november 2013 de facto een regering van democratische autonomie uitgeroepen in Rovaja’, aldus Peter Perrem, die het Nationaal Congres van Koerdistan steunt.

‘Het project van Rovaja stelt een voor het Midden-Oosten unieke democratische, multi-etnische, multiconfessionele visie voor, tegengesteld aan de visie van IS.’ Perrem legt uit dat Rojava is georganiseerd in drie kantons, geregeerd door een systeem van volksparlementen. ‘Het verdedigt principes als zelfbeheer, emancipatie van de vrouwen en antikapitalisme.’

60 procent van stad gecontroleerd door IS

In Kobani zijn een 150-tal zwaarbewapende Iraaks-Koerdische Peshmergastrijders de stad binnengetrokken. In Kobani hebben de strijders verschillende strategische posities ingenomen, heeft een Koerd in Kobani laten weten.

Kobani
Kobani© Reuters

Volgens de militaire verantwoordelijke, Ismat Hassan, zullen de strijders vooral in het oosten en het westen van de stad Kobani postvatten, waar de IS-strijders het sterkst staan. Op videobeelden is te zien hoe de Peshmerga’s Kobani binnentrokken, gewapend met raketlanceerders, mortiergranaten en zware machinegeweren. Ondertussen waren Amerikaanse gevechtstoestellen doelwitten in Kobani aan het bombarderen. Er wordt vanuit gegaan dat ongeveer 60 procent van de overwegend Koerdische stad in handen is van IS. De organisatie kan haar troepen ter plaatse aanvullen met strijders uit het noorden van Syrië.

576 overleden jihadisten

Het Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten, een ngo die de Syrische oppositie steunt, laat intussen weten dat tijdens gevechten met Koerdische strijders de voorbije drie dagen al meer dan honderd aanhangers van IS om het leven gekomen zouden zijn.

Donderdag begon een eerste groep van Iraaks Peshmerga’s mee te vechten in Kobani. Sinds IS haar offensief tegen de stad op 16 september gestart is, lieten al 576 jihadisten het leven, net als 361 leden van de Koerdische Volksbeschermingseenheden (YPG) en 21 burgers. Dat brengt de teller op 958 dodelijke slachtoffers, zegt het Observatorium. In het noorden van Irak zijn Koerdische strijders zaterdag ook een offensief gestart om de stad Sinjar te heroveren op IS.

In augustus veroorzaakte de overwinning van IS op de Koerden in Sinjar een ware exodus van Jezidi’s, een bevolkingsgroep die door de islamisten als ongelovigen wordt bestempeld. (Belga/AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content