Meer dan 700 miljoen vrouwen op deze wereld zijn reeds op kinderleeftijd uitgehuwelijkt en de cijfers zijn de afgelopen drie decennia nauwelijks teruggedrongen. Dat meldt het VN-kinderfonds Unicef naar aanleiding van een top in Londen over kinderhuwelijken en genitale verminking.

De top, Girl Summit 2014, is een samenwerking van de Britse regering en Unicef. Kinderhuwelijken, waarbij één of allebei de huwelijkspartners minderjarig zijn, kan leiden tot een levenslange benadeelde positie en ontbering. Meer dan één op de drie meisjes -zo'n 250 miljoen- werden zelfs uitgehuwelijkt voor hun vijftiende.

Meisjes die voor hun achttiende trouwen, blijven meestal niet school lopen en hebben ook een grotere kans om het slachtoffer te worden van huiselijk geweld. Jonge tienermeisjes hebben daarenboven ook een grotere kans om te sterven door complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling dan twintigers. Voorts worden baby's van tienermeisjes vaker doodgeboren.

Recht op eigen beslissing

Ook het thema van genitale verminking staat op de agenda tijdens de top. Volgens nieuwe cijfers waarover de VN beschikken, leven wereldwijd 130 miljoen vrouwen en meisjes van wie de uitwendige geslachtsorganen verwijderd zijn. De praktijk wordt vooral toegepast in Afrika en het Midden-Oosten. Naast extreme fysieke en psychologische pijn, riskeren de meisjes ook bloedingen, infecties, onvruchtbaarheid en zelfs de dood.

"Die meisjes en vrouwen hebben het recht om over hun eigen lot te beslissen", zo zegt Unicef-topman Anthony Lake. "Genitale mutilatie en kinderhuwelijken beschadigen de betrokken meisjes voor het leven en ontnemen hen het recht om hun eigen beslissingen te nemen." De bedoeling van de conferentie is wereldwijde steun te krijgen om beide praktijken een halt toe te roepen. (Belga/AVE)

Meer dan 700 miljoen vrouwen op deze wereld zijn reeds op kinderleeftijd uitgehuwelijkt en de cijfers zijn de afgelopen drie decennia nauwelijks teruggedrongen. Dat meldt het VN-kinderfonds Unicef naar aanleiding van een top in Londen over kinderhuwelijken en genitale verminking.De top, Girl Summit 2014, is een samenwerking van de Britse regering en Unicef. Kinderhuwelijken, waarbij één of allebei de huwelijkspartners minderjarig zijn, kan leiden tot een levenslange benadeelde positie en ontbering. Meer dan één op de drie meisjes -zo'n 250 miljoen- werden zelfs uitgehuwelijkt voor hun vijftiende. Meisjes die voor hun achttiende trouwen, blijven meestal niet school lopen en hebben ook een grotere kans om het slachtoffer te worden van huiselijk geweld. Jonge tienermeisjes hebben daarenboven ook een grotere kans om te sterven door complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling dan twintigers. Voorts worden baby's van tienermeisjes vaker doodgeboren. Ook het thema van genitale verminking staat op de agenda tijdens de top. Volgens nieuwe cijfers waarover de VN beschikken, leven wereldwijd 130 miljoen vrouwen en meisjes van wie de uitwendige geslachtsorganen verwijderd zijn. De praktijk wordt vooral toegepast in Afrika en het Midden-Oosten. Naast extreme fysieke en psychologische pijn, riskeren de meisjes ook bloedingen, infecties, onvruchtbaarheid en zelfs de dood. "Die meisjes en vrouwen hebben het recht om over hun eigen lot te beslissen", zo zegt Unicef-topman Anthony Lake. "Genitale mutilatie en kinderhuwelijken beschadigen de betrokken meisjes voor het leven en ontnemen hen het recht om hun eigen beslissingen te nemen." De bedoeling van de conferentie is wereldwijde steun te krijgen om beide praktijken een halt toe te roepen. (Belga/AVE)