Wereldprimeur: Uruguay legaliseert cannabis helemaal

Een pro-wietbetoger in Montevideo (Uruguay) voegt de daad bij het woord. © REUTERS

In het Zuid-Amerikaanse land Uruguay wordt cannabis volledig legaal. Mensen kunnen er voortaan hun marihuana kopen bij de apotheker. Het is het eerste land ter wereld dat zo ver gaat.

In Uruguay heeft de Senaat dinsdag ingestemd met de totale legalisering van cannabis. Zowel de productie als de verkoop van cannabis komen onder controle van de staat. Het Zuid-Amerikaanse land gaat daarmee nog een stap verder dan de regelgeving in Nederland of Spanje.

In de zomer had de Kamer van Volksvertegenwoordigers in Uruguay al het licht op groen gezet voor de legalisatie van de productie, verkoop en consumptie van wiet. Na een debat van 12 uur volgde nu ook de goedkeuring in de Senaat. Dat gebeurde met 16 stemmen voor en 13 stemmen tegen.

De tekst voorziet onder meer dat de staat de controle en regulering van de import, export, kweek, oogst, productie, verwerving, opslag, commercialisering en distributie van cannabis en derivaten op zich neemt.

Gebruikers zouden tot 40 gram per maand kunnen kopen bij gevolmachtigde apotheken. Per huishouden mogen zes planten geteeld worden, of maximaal 480 gram per jaar. Ook mogen er verenigingen worden opgericht, die samen maximaal 15 planten per jaar mogen telen en oogsten. Verwacht wordt dat de legalisering van de verkoop midden 2014 van kracht wordt. (Belga/TV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content