‘Wereldleiders zijn ongerust over Donald Trump’

© Reuters

De wereldleiders staan versteld dat iemand als Donald Trump president van de VS kan worden. Dat zegt althans de huidige VS-president Barack Obama.

De Democraat haalde in het Japanse Ise-Shima, waar hij de top van de G7 bijwoont, uit naar de vermoedelijke Republikeinse tegenstander van Obama’s partijgenote Hillary Clinton in de race naar het Witte Huis. Alle landen ter wereld schenken “heel veel aandacht” aan de verkiezingen van november, zo trapte Obama een open deur in.

De (andere) wereldleiders hebben alle reden om ongerust te zijn over Trump, die een “gebrek aan kennis” over globale kwesties etaleert. De steenrijke zakenman heeft de elite in Washington al danig tegen de schenen getrapt door, onder andere, de blijvende, grote militaire Amerikaanse aanwezigheid in landen en gebieden als Japan, Zuid-Korea en het Midden-Oosten op de korrel te nemen, en door te suggereren dat Washington zijn rol in de Navo beperkt. Trump vindt de Navo overigens “overbodig”.

Vreemde vogels

Vorige maand zei de Republikein dat het misschien wel nuttig zou zijn mochten Japan en Zuid-Korea over een kernwapenarsenaal beschikken en dat hij niet uitsluit, als president kernwapens in Europa in te zetten.

De wereldleiders “weten niet of ze Trumps uitlatingen ernstig moeten nemen”, zei Obama. Wie de lijst van de Amerikaanse presidenten overloopt, weet dat Trump niet de eerste vreemde vogel zou zijn die in de Oval Room plaatsneemt.

Over de strijd binnen zijn eigen partij tussen Clinton en Bernie Sanders, weigerde Obama – zoals tot dusver steeds – het achterste van zijn tong te laten zien. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content