Tijdens de nucleaire top in Den Haag kregen de verschillende wereldleiders een nachtmerriesituatie voorgeschoteld: een nucleaire ramp die het leven van duizenden burgers kan kosten. "Terroristen hebben een vuile bom ontworpen, voorkom deze dreiging ", klonk het. Doel van de simulatie was om na te gaan hoe leiders zouden reageren op een crisissituatie. Dat schrijft de Britse krant The Telegraph.

Via een scherm konden de leiders aanduiden hoe ze over bepaalde stellingen of oplossingen dachten. Nadien volgde een overleg- en discussiemoment.

Enthousiaste deelnemers

"Het is de eerste maal dat we een interactief onderdeel inbouwen tijdens de conferentie", lieten de organisatoren van de top weten. "Het scenario was fictief, maar realistisch", aldus NSS-woordvoerder Frank Wassenaar.

"De leiders waren enthousiaste deelnemers. Het scenario leidde tot een inspirerend debat, waarin de leiders vrij met elkaar discussieerden", aldus Wassenaar. "Ik spreek dan ook liever van een 'scenario-gebaseerde politieke discussie', dan van een oorlogsspel."

De simulatie liep goed af. De leiders konden tot een gemeenschappelijk besluit komen, zodat ze erin slaagden de terroristen te stoppen. (AVE)

Tijdens de nucleaire top in Den Haag kregen de verschillende wereldleiders een nachtmerriesituatie voorgeschoteld: een nucleaire ramp die het leven van duizenden burgers kan kosten. "Terroristen hebben een vuile bom ontworpen, voorkom deze dreiging ", klonk het. Doel van de simulatie was om na te gaan hoe leiders zouden reageren op een crisissituatie. Dat schrijft de Britse krant The Telegraph. Via een scherm konden de leiders aanduiden hoe ze over bepaalde stellingen of oplossingen dachten. Nadien volgde een overleg- en discussiemoment. Enthousiaste deelnemers "Het is de eerste maal dat we een interactief onderdeel inbouwen tijdens de conferentie", lieten de organisatoren van de top weten. "Het scenario was fictief, maar realistisch", aldus NSS-woordvoerder Frank Wassenaar. "De leiders waren enthousiaste deelnemers. Het scenario leidde tot een inspirerend debat, waarin de leiders vrij met elkaar discussieerden", aldus Wassenaar. "Ik spreek dan ook liever van een 'scenario-gebaseerde politieke discussie', dan van een oorlogsspel." De simulatie liep goed af. De leiders konden tot een gemeenschappelijk besluit komen, zodat ze erin slaagden de terroristen te stoppen. (AVE)