Wereldgezondheidsorganisatie reist dit weekend af naar China voor missie rond coronavirus

Een team van minstens twaalf virologen reist dit weekend af naar China om een antwoord op de uitbraak van het coronavirus Covid-19 uit te werken. Dat heeft de Wereldgezondheidsorganisatie WHO vrijdag meegedeeld.

Het doel van de missie, die in samenwerking met Chinese wetenschappers zal worden uitgevoerd, is om ‘snel te informeren over de volgende stappen en voorbereidende maatregelen voor de reactie op Covid-19 in China en wereldwijd’, meldt de WHO. Er is geen lijst vrijgegeven van de wetenschappers die naar China zullen afreizen. De twaalf internationale experts zullen drie Chinese provincies bezoeken en er het werk van de verpleegkundigen onder loep nemen, om een beter beeld te krijgen van de toepassing en de impact van verschillende maatregelen.

Ze gaan er ook de inzameling van gegevens bekijken. De WHO heeft China gevraagd om meer duidelijkheid te verschaffen over de nieuwe manier waarop besmettingen met het coronavirus geteld worden. Die aanpassing heeft wereldwijd heel wat verwarring veroorzaakt. Als er geen laboratoriumtesten meer aan te pas komen om het aantal infecties te registeren, moet er wel voor gezorgd worden dat patiënten met een gewone griep niet worden meegeteld, zo zegt Michael Ryan, directeur voor de noodhulp bij de WHO.

Antwerpse haven

Het coronavirus heeft een flinke weerslag op de Vlaamse economie. Volgens Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) is de impact van het coronavirus op de havens zeker niet te onderschatten, maar kan die nog niet met zekerheid vastgesteld worden. Zo reageert ze op het nieuws dat Vlaamse havens zich voorbereiden op grote gevolgen voor hun containertrafieken van en naar China.

De Vlaamse havens verwachten dat de impact van het coronavirus op de logistieke keten aanzienlijk zal zijn. ‘Als we ervan uitgaan dat we over heel 2020 beschouwd de totale trafiek van één maand verliezen, dan zal er 115.000 TEU minder verscheept worden’, zei Port of Antwerp-woordvoerder Barbara Janssens eerder vrijdag.

‘Als er een hapering optreedt zoals vandaag, met de vertraging vanuit China, weegt dit op de volumes’, beaamt minister Crevits. ‘Het is vandaag nog te vroeg om de impact goed in te schatten. Klanten kunnen teren op bestaande voorraden en later in het jaar dan meer invoeren om de voorraden weer aan te vullen. Het kan ook aanleiding geven tot het verschuiven van handelsstromen of kansen bieden aan onze bedrijven om meer te produceren.’

Daarom is het volgens de minister nog te vroeg om conclusies te trekken. ‘De impact op onze Vlaamse havens is zeker niet te onderschatten, maar kunnen we dus nog niet met zekerheid vaststellen.’

Partner Content