De Wereldbank gaat meer dan 500 miljoen dollar (348 miljoen euro) uittrekken voor de door droogte en hongersnood getroffen Hoorn van Afrika. Het grootste deel van het bedrag is bedoeld voor langetermijnprojecten, maar circa 12 miljoen dollar moet onmiddellijke hulp bieden aan de slachtoffers die het ergst getroffen zijn.

Spoedberaad

De Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties (VN) houdt vandaag in Rome spoedoverleg over de crisis in de Hoorn van Afrika.

Naar schatting 12 miljoen mensen worden er getroffen door de ergste droogte in 60 jaar. Het zwaarst getroffen is Somalië - de VN bevestigen dat in twee regio's in Zuid-Somalië hongersnood heerst - maar ook Kenia, Ethiopië, Djibouti en Uganda kampen met problemen.

Oproep

Een dertigtal bekende wereldburgers, onder wie de Ierse zanger Bob Geldof, hebben een oproep aan de wereldleiders gelanceerd om snel de beloofde fondsen vrij te maken voor de Hoorn van Afrika. Voor Geldof en co moeten de in Rome verzamelde leiders "elke kans grijpen om de omvang van hun steun bekend te maken en om dat geld zonder oponthoud, omwegen of dubbelzinnigheid te vinden," luidt het.

In de jaren 80 mobiliseerde Bob Geldof met Band Aid tegen hongersnood. Andere ondertekenaars van de nieuwe oproep zijn bijvoorbeeld de Britse komiek Stephen Fry en de Britse actrice Kristin Scott Thomas. (Belga/KVDA)

De Wereldbank gaat meer dan 500 miljoen dollar (348 miljoen euro) uittrekken voor de door droogte en hongersnood getroffen Hoorn van Afrika. Het grootste deel van het bedrag is bedoeld voor langetermijnprojecten, maar circa 12 miljoen dollar moet onmiddellijke hulp bieden aan de slachtoffers die het ergst getroffen zijn. SpoedberaadDe Voedsel- en Landbouworganisatie (FAO) van de Verenigde Naties (VN) houdt vandaag in Rome spoedoverleg over de crisis in de Hoorn van Afrika. Naar schatting 12 miljoen mensen worden er getroffen door de ergste droogte in 60 jaar. Het zwaarst getroffen is Somalië - de VN bevestigen dat in twee regio's in Zuid-Somalië hongersnood heerst - maar ook Kenia, Ethiopië, Djibouti en Uganda kampen met problemen. OproepEen dertigtal bekende wereldburgers, onder wie de Ierse zanger Bob Geldof, hebben een oproep aan de wereldleiders gelanceerd om snel de beloofde fondsen vrij te maken voor de Hoorn van Afrika. Voor Geldof en co moeten de in Rome verzamelde leiders "elke kans grijpen om de omvang van hun steun bekend te maken en om dat geld zonder oponthoud, omwegen of dubbelzinnigheid te vinden," luidt het. In de jaren 80 mobiliseerde Bob Geldof met Band Aid tegen hongersnood. Andere ondertekenaars van de nieuwe oproep zijn bijvoorbeeld de Britse komiek Stephen Fry en de Britse actrice Kristin Scott Thomas. (Belga/KVDA)