Net als de Europese Hoge Vertegenwoordiger Catherine Ashton noemt Vanackere een aanval met tanks op de burgerbevolking "totaal onverantwoord". "Naast de vele doden die te betreuren vielen sinds het begin van het protest, zijn ook de duizenden Syriërs die op een brutale en arbitraire manier gearresteerd werden een ernstige schending van een aantal fundamentele basisrechten", aldus Vanackere.

Bij de bestorming van de steden Hama en Deir Ez-Zor door het Syrische leger vielen meer dan 100 doden.

Veiligheidsraad
De CD&V-minister steunt het Duitse en Franse voorstel voor een debat in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. "De internationale gemeenschap moet een duidelijk signaal aan het Syrische regime geven dat dit geweld onmiddellijk moet stoppen en er daadwerkelijk gestart moet worden met een geloofwaardige en inclusieve nationale dialoog", aldus Vanackere.

Eerder had ook de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini al aangedrongen op een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad. Ook Groot-Brittannië sluit zich daarbij aan. De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague riep de Verenigde Naties op het geweld in Syrië te veroordelen en "bijkomende sancties" op te leggen. Een militaire tussenkomst is in geen geval een optie, aldus Hague. (Belga/TE)

Net als de Europese Hoge Vertegenwoordiger Catherine Ashton noemt Vanackere een aanval met tanks op de burgerbevolking "totaal onverantwoord". "Naast de vele doden die te betreuren vielen sinds het begin van het protest, zijn ook de duizenden Syriërs die op een brutale en arbitraire manier gearresteerd werden een ernstige schending van een aantal fundamentele basisrechten", aldus Vanackere. Bij de bestorming van de steden Hama en Deir Ez-Zor door het Syrische leger vielen meer dan 100 doden. Veiligheidsraad De CD&V-minister steunt het Duitse en Franse voorstel voor een debat in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. "De internationale gemeenschap moet een duidelijk signaal aan het Syrische regime geven dat dit geweld onmiddellijk moet stoppen en er daadwerkelijk gestart moet worden met een geloofwaardige en inclusieve nationale dialoog", aldus Vanackere. Eerder had ook de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini al aangedrongen op een spoedvergadering van de VN-Veiligheidsraad. Ook Groot-Brittannië sluit zich daarbij aan. De Britse minister van Buitenlandse Zaken William Hague riep de Verenigde Naties op het geweld in Syrië te veroordelen en "bijkomende sancties" op te leggen. Een militaire tussenkomst is in geen geval een optie, aldus Hague. (Belga/TE)