Wereld telt 35,8 miljoen moderne slaven (rapport)

© EPA

Bijna 36 miljoen mensen gaan wereldwijd gebukt onder een vorm van ‘moderne slavernij’. Naar schatting zijn er in België 1.500 ‘moderne slaven’.

De Walk Free Foundation brengt voor de tweede keer een Global Slavery Index uit om de problematiek van slavernij in beeld te brengen. Wereldwijd zijn er volgens de organisatie liefst 35,8 miljoen ‘moderne slaven’.

Onder moderne slaven verstaat de Walk Free Foundation onder meer slachtoffers van mensenhandel, gedwongen arbeid, gedwongen huwelijken of seksuele uitbuiting. Vooral vluchtelingen zijn makkelijke prooien voor slavernij.

Moderne slavernij bestaat volgens het rapport in alle 167 onderzochte landen, maar is procentueel het grootst in Mauritanië (4 procent van de bevolking), Oezbekistan (3,97 procent), Haïti (2,3 procent), Qatar (1,36 procent) en India (1,14 procent).

Iets uit vervlogen tijden

In Europa is het probleem het grootst in Oost-Europa, met Bulgarije (0,38 procent) als koploper. België zit met 0,013 procent bij de beste landen.

Vorig jaar telde de organisatie wereldwijd maar 30 miljoen moderne slaven, maar nu werd een verbeterde methodologie gehanteerd.

‘We denken dat slavernij iets uit vervlogen tijden is. Of dat het enkel bestaat in landen die door oorlog en armoede worden geteisterd’, zegt Andrew Forrest, voorzitter en stichter van de Walk Free Foundation. Volgens hem is de eerste stap in het uitroeien van slavernij, het fenomeen in kaart brengen. (TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content