‘Welvaartstiener’ vecht uitlevering aan – werd gevat na pizzabestelling

Ethan Couch, in een foto die de Mexicaanse autoriteiten verspreidden © REUTERS
Rudi Rotthier

Ethan Couch, de 18-jarige Texaan die in Mexico gearresteerd werd, probeert zijn uitlevering aan de VS tegen te houden. Eerder werd hij alleen voorwaardelijk bestraft nadat hij in dronken toestand 4 mensen had doodgereden.

De uitlevering, die volgens Amerikaanse bronnen woensdag of uiterlijk donderdag had moeten plaatsvinden, werd uitgesteld omdat de familie, bijgestaan door meerdere advocaten, een gerechtelijke procedure begon. Die zou “tussen twee weken en twee maanden of zelfs langer” kunnen duren, volgens de Texaanse sheriff Dee Anderson. Zijn moeder, Tonya Couch, is wel op weg naar de VS, waar ze tot 10 jaar gevangenis riskeert wegens hulp bij de vlucht van haar zoon.

Ethan Couch en zijn 48-jarige moeder werden maandagavond aangehouden in de Mexicaanse stad Puerto Vallarta. Daar waren ze al enkele weken ondergedoken, eerst in een luxueus appartement aan het strand, later wat discreter en in veel minder luxueuze omstandigheden.

Couch, die als dronken 16-jarige vier mensen had doodgereden, werd gezocht omdat hij de condities van zijn voor voorwaardelijke straf had geschonden, eerst door klaarblijkelijk alcohol te consumeren, en vervolgens door een afspraak met zijn reclasseringsambtenaar te missen.

In zijn proces na het dodelijk ongeval had zijn verdediging “affluenza” gepleit, welvaartsziekte, waarmee men bedoelde dat Ethan Couch het onderscheid tussen goed en kwaad niet had geleerd, omdat zijn heel welvarende, gescheiden ouders, hem nooit limieten hadden opgelegd. Deze argumentatie werkte, en de minderjarige kwam er tot ontsteltenis van velen, en zeker tot ontsteltenis van de nabestaanden van zijn slachtoffers, vanaf met een voorwaardelijke straf, die zou vervallen in april 2016, wanneer Couch 19 jaar wordt, en legaal meerderjarig is in de staat Texas. Dat kan een rol spelen in zijn poging om de uitlevering uit te stellen – zo vermijdt hij opsluiting in de VS, maar hij zit voorlopig wel opgesloten in Mexico.

Domino’s Pizza

Wanneer zoon en moeder precies naar Mexico vertrokken, is nog niet bekendgemaakt, maar volgens sheriff Dee Anderson gebeurde dat gepland. Ze belegden volgens hem zelfs een afscheidsfuif, “wat de arrogantie van de familie toont; ze geloven niet dat de wet op hen van toepassing is”.

De moeder had volgens persberichten eerder een huis verkocht, wat haar geld opleverde om het een tijd in Mexico uit te zingen, ook als haar rekeningen geblokkeerd zouden worden.

Ze vertrokken met een van hun auto’s en deden flauwe pogingen om zich te vermommen. De locale Texaanse politie, nog altijd pissig omwille van het voorwaardelijk vonnis, schakelde de grote middelen in om het duo op te sporen, daarbij geholpen door onder meer FBI en Mexicaanse politie.

De doorbraak kwam, volgens het persagentschap Associated Press, toen met een mobiele telefoon van de familie pizza werd besteld bij een vestiging van Domino’s Pizza. De pizza werd besteld vanuit een appartement, dat de Mexicaanse politie bezocht. Tegen die tijd hadden moeder en zoon dat appartement alweer verlaten – de eigenaars wilden er zelf kerstdag doorbrengen. Maar men kon hun spoor oppikken, met nog meer telefoontjes, dat leidde naar een ander appartement, het derde sinds ze in Puerto Vallarta logeerden. Aan dat appartement werden ze maandagavond, toen ze kwamen aangereden, aangehouden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content