Dat heeft hij woensdag aangekondigd voor de VN-Veiligheidsraad in New York. Moreno-Ocampo vertelde niet over wie het ging, maar volgens diplomaten staat de Libische leider Moammar al-Kadhafi op de lijst.

De aanklager heeft gezegd dat "het verzamelde bewijsmateriaal volstaat om te denken dat er sinds midden februari wijdverspreide en systematische aanvallen tegen de burgerbevolking plaatsvonden en blijven plaatsvinden in Libië." Daarbij waren volgens hem ook moorden en vervolgingen, die allebei vallen onder misdaden tegen de mensheid.

Hij voegde eraan toe dat er al duizenden doden gevallen zijn. "Het is moeilijk om het exacte dodenaantal te weten te komen, omdat er veel inspanningen geleverd werden om de misdaden te verbergen. De lichamen werden weggehaald van de straat en uit het hospitaal." Enkel al in februari zouden er tussen de 500 en 700 slachtoffers gevallen zijn.

Volgens Moreno-Ocampo begon de Libische regering zich al weken voor de start van de opstanden voor te bereiden op een krachtig verzet, omdat men gezien had wat in Tunesië en Egypte gebeurd was. "Vanaf januari werden huursoldaten gerekruteerd en naar Libië gebracht."

Moreno-Ocampo zal de arrestatiebevelen in de komende weken aanvragen. Om de beschuldigingen te staven zal hij getuigenissen, foto's en video's aanbrengen. (Belga)

Dat heeft hij woensdag aangekondigd voor de VN-Veiligheidsraad in New York. Moreno-Ocampo vertelde niet over wie het ging, maar volgens diplomaten staat de Libische leider Moammar al-Kadhafi op de lijst. De aanklager heeft gezegd dat "het verzamelde bewijsmateriaal volstaat om te denken dat er sinds midden februari wijdverspreide en systematische aanvallen tegen de burgerbevolking plaatsvonden en blijven plaatsvinden in Libië." Daarbij waren volgens hem ook moorden en vervolgingen, die allebei vallen onder misdaden tegen de mensheid. Hij voegde eraan toe dat er al duizenden doden gevallen zijn. "Het is moeilijk om het exacte dodenaantal te weten te komen, omdat er veel inspanningen geleverd werden om de misdaden te verbergen. De lichamen werden weggehaald van de straat en uit het hospitaal." Enkel al in februari zouden er tussen de 500 en 700 slachtoffers gevallen zijn. Volgens Moreno-Ocampo begon de Libische regering zich al weken voor de start van de opstanden voor te bereiden op een krachtig verzet, omdat men gezien had wat in Tunesië en Egypte gebeurd was. "Vanaf januari werden huursoldaten gerekruteerd en naar Libië gebracht." Moreno-Ocampo zal de arrestatiebevelen in de komende weken aanvragen. Om de beschuldigingen te staven zal hij getuigenissen, foto's en video's aanbrengen. (Belga)