De overlevingskansen van de 29 mijnwerkers die vermist zijn sinds de explosie van 19 november in een steenkoolmijn in Nieuw-Zeeland, slinken snel.

De mijnwerkers kwamen vast te zitten na een explosie in de Pike River Mine, in het zuiden van het land.

De reddingsdiensten hebben sindsdien nog geen contact met hen kunnen maken. Het is dan ook niet duidelijk of de kompels nog in leven zijn en, zo ja, hoe ze het stellen. Zeker is wel dat ze geen voedsel en maar weinig water hebben.

"De situatie wordt somberder met het uur", zei politiechef Howard Broad dinsdag. Volgens hem kunnen reddingswerkers de mijn niet in, omdat de kans op een nieuwe explosie groot is.

Frustratie

Premier John Key probeert intussen de betrokken familie's een hart onder de riem te steken. De frustraties laaien hoog op aangezien de reddingsdiensten voorlopig niets kunnen doen door de aanwezigheid van giftige gassen in de mijn.

Key verklaarde voor het parlement dat hij de ongeduldigheid van de familie's deelt. "We willen een reddingsteam in de mijn zien gaan, maar we moeten rekening houden met het feit dat de giftige gassen nieuwe slachtoffers kunnen maken", zei hij.

Nadat een eerste robot het begaf, wordt nu een nieuwe poging ondernomen om een robot te laten neerdalen in de mijn om zicht te krijgen op het lot van de kompels.

De overlevingskansen van de 29 mijnwerkers die vermist zijn sinds de explosie van 19 november in een steenkoolmijn in Nieuw-Zeeland, slinken snel. De mijnwerkers kwamen vast te zitten na een explosie in de Pike River Mine, in het zuiden van het land. De reddingsdiensten hebben sindsdien nog geen contact met hen kunnen maken. Het is dan ook niet duidelijk of de kompels nog in leven zijn en, zo ja, hoe ze het stellen. Zeker is wel dat ze geen voedsel en maar weinig water hebben. "De situatie wordt somberder met het uur", zei politiechef Howard Broad dinsdag. Volgens hem kunnen reddingswerkers de mijn niet in, omdat de kans op een nieuwe explosie groot is. Frustratie Premier John Key probeert intussen de betrokken familie's een hart onder de riem te steken. De frustraties laaien hoog op aangezien de reddingsdiensten voorlopig niets kunnen doen door de aanwezigheid van giftige gassen in de mijn. Key verklaarde voor het parlement dat hij de ongeduldigheid van de familie's deelt. "We willen een reddingsteam in de mijn zien gaan, maar we moeten rekening houden met het feit dat de giftige gassen nieuwe slachtoffers kunnen maken", zei hij. Nadat een eerste robot het begaf, wordt nu een nieuwe poging ondernomen om een robot te laten neerdalen in de mijn om zicht te krijgen op het lot van de kompels.