WEF: ‘Dit zijn de 10 grootste wereldwijde uitdagingen’

Keniaanse man protesteert tegen WTO © Reuters

Na afloop van de jaarlijkse vergadering in Davos lijst het Wereld Economisch Forum (WEF) 10 uitdagingen op waar de internationale gemeenschap voorstaat.

In het Zwitserse Davos kwamen wereldleiders afgelopen week naar jaarlijkse gewoonte bijeen om te netwerken en te debatteren over thema’s als de samenwerking tussen de private en de publieke sector, de vluchtelingencrisis en de digitale revolutie. Na afloop lijst het Wereld Economisch Forum (WEF) 10 uitdagingen op waar de internationale gemeenschap voorstaat en die volgens het Forum de komende jaren hoog op de agenda zullen (of zouden moeten) staan.

Voedselzekerheid

Wereldwijd gaan zo’n 800 miljoen mensen dagelijks naar bed met honger. En hoewel dit cijfer het laatste decennium geslonken is met 11 procent, is dit nog steeds een onaanvaardbaar deel van de wereldbevolking. ‘Want in theorie is er voldoende voedsel voorhanden om alle magen te vullen.’

Voedselbedeling Zimbabwe
Voedselbedeling Zimbabwe© Reuters

Tegen 2050 zal de wereld 9 miljard monden moeten voeden, de vraag naar eten zal 60 procent hoger ligger dan vandaag, waarschuwt het WEF.

Om honger de wereld uit te helpen tegen 2030, zoals de Ontwikkelingsdoelen voorschrijven, zal de landbouwsector productiever te werk moeten gaan, klinkt het. Ook moet er aandacht besteed worden aan het reduceren van de broeikassen en de verspilling van water én voedsel.

Inclusieve groei

De wereld is de laatste 15 jaar een pak rijker geworden. Maar de helft van die welvaartsgroei is terechtgekomen bij de 1 procent rijkste mensen. Dat blijkt uit een rapport van Oxfam. De strijd tegen belastingparadijzen moet die extreme ongelijkheid helpen terugdringen, benadrukt Oxfam.

Werkzekerheid

Sinds de economische crisis in 2008 zijn meer dan 200 miljoen mensen wereldwijd werkloos, blijkt uit cijfers van de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO). Tegen 2020 zouden 500 miljoen nieuwe jobs gecreëerd moeten worden om al deze werklozen plus de nieuwe generatie jongeren aan een baan te helpen.

Klimaatverandering: Kunnen woorden omgezet worden in daden?

Door toedoen van menselijke activiteit is de aarde de afgelopen 50 jaar met zo’n 1 graad Celcius opgewarmd en steeg de uitstoot van CO2 met 80 procent. We voelen de gevolgen van de klimaatverandering nu al in extreme weersstormen en uitzonderlijke droogtes. Bovendien kan klimaatverandering alle andere risico’s, zoals migratie en veiligheid, versterken.

Op de klimaattop in Parijs ondertekenden de onderhandelaars een bindend akkoord met daarin het streven om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden. Vooral de implementatie van wat in Parijs werd beslist, zal nu belangrijk zijn.

Financiële wereld

Mensen de mogelijkheid geven om te lenen en te sparen, is een belangrijk middel in de strijd tegen armoede

De financiële crisis heeft de wereld wakkergeschud en de zwaktes van het globale systeem blootgelegd. Zoveel jaren na de crash, worstelt de wereldwijde economie en is ze nog steeds niet volledig uit het dal gekropen. Volgens het WEF is het van vitaal belang dat het financiële systeem weerbaarder wordt voor schokken op de markt. ‘Ook het vertrouwen moet opnieuw hersteld worden.’

‘Mensen de mogelijkheid geven om te lenen en te sparen, is een belangrijk middel in de strijd tegen armoede. Wereldwijd zijn er 200 miljoen kleine en middelgrote bedrijfjes die geen toegang hebben tot financiële dienstverlening. Daar moet dringend verandering in komen.’

Toekomst van het internet

Het internet verandert de manier waarop we leven, werken, produceren en consumeren. In Davos lag dit jaar dan ook de nadruk op de Vierde Industriële Revolutie. Na de eerste industriële revolutie (machines), de tweede (elektriciteit, massaproductie) en de derde (elektronica, robots) komt de vierde, waarin onder meer het ‘internet der dingen’ en big data de economie zullen veranderen. Zo zal volgens schattingen tien procent van de bevolking tegen 2025 kledij dragen die verbonden is met het internet.

Maar een van de grote uitdagingen is hoe dit alles onze persoonlijke privacy zal beïnvloeden? Het wordt zoeken naar een moeilijk evenwicht, stelt WEF. En voorts moet iedereen toegang krijgen tot het internet (opnieuw een belangrijk ontwikkelingsdoel van de VN).

Gendergelijkheid

WEF: 'Dit zijn de 10 grootste wereldwijde uitdagingen'
© iStock

Gelijkheid tussen mannen en vrouwen, is niet alleen op vlak van mensenrechten belangrijk, ook economisch gezien is het onontbeerlijk.

‘Met uitzondering van de Golfstaten zie je dat in landen die het economisch goed doen, er een grote gelijkheid tussen mannen en vrouwen is. Dat is geen toeval. Je kan nu eenmaal niet zeggen, wij bouwen ons land uit met slechts de helft van de bevolking’, aldus Anthony Vanoverschelde, beleidsmedewerker bij Plan België, in een interview op Knack.be over kindhuwelijken.

Vooral vrouwen in het Midden-Oosten en Noord-Afrika krijgen het vaak hard te verduren. Zo zijn er wereldwijd nog 18 landen waar een vrouw de toestemming nodig heeft van haar man, wil ze werken.

Handelsverdragen

De internationale handel en investeringen zijn vandaag de motors van de economische groei. Tegelijkertijd zijn de stromen de laatste vijftig jaar sterk gewijzigd. Toch opereert de wereldhandel in een kader dat werd geschept na de Tweede Wereldoorlog en dat is volgens sommigen, waaronder de ngo Oxfam, sterk verouderd. ‘Ons internationaal handelssysteem fnuikt zo de kansen voor het Zuiden als handelspartner.’

Gezondheidszorg

Door de grote vooruitgang die is geboekt in de gezondheidszorg leven mensen gemiddeld steeds langer en gezonder. Toch staan er ook op dit vlak nog een heleboel uitdagingen te wachten. Zo duiken er steeds nieuwe epidemies op (ebola, zika-virus) en waarschuwen experten voor antibioticaresistentie.

In het Westen hangt de forse vergrijzing boven ons hoofd. Wereldwijd groeit de bevolking op onze planeet tot 9,7 miljard mensen, waarvan er 2 miljard ouder zijn dan 60 jaar.

Investeringen op lange termijn

‘We moeten verder durven kijken dan ons neus lang is en investeren in duurzame projecten die ook op de lange termijn bijdragen tot betere welvaart van de bevolking.’ (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content