De Syrische veiligheidstroepen schoten met scherp op de duizenden Syriërs die vrijdag in verschillende steden betoogden tegen het regime van president Bashar Al-Assad. Volgens de laatste berichten vielen er meer dan 30 doden.

Olijftakken

De betogers waren de straat opgekomen in Homs en in Deraa om te demonstreren voor meer democratie. Ze droegen olijftakken mee of liepen met ontbloot bovenlijf als teken van een geweldloze actie. Volgens een ooggetuige vuurde de oproerpolitie op de massa om hen uiteen te drijven. De restricties die door het regime aan de media werden opgelegd, maken het moeilijk om een en ander te verifiëren.

Scanderen voor vrijheid

In de omgeving van Alep, de op een na grootste stad gelegen in een Koerdisch gebied in het noorden van Syrië, scandeerden honderden mensen slogans als "neen tegen het geweld, ja voor dialoog" en "wij zijn geen islamisten noch salafisten, wij willen vrijheid", verklaarde Radif Mustapha, leider van een Koerdische mensenrechtenorganisatie.

Ontbloot bovenlijf

In Banias in het noordoosten van het land liepen de meeste mannen met ontbloot bovenlijf om te laten zien dat ze niet gewapend waren. De manifestanten riepen slogans tegen het regime en voor meer vrijheid. Volgens niet bevestigde berichten zouden de ordetroepen ook daar op de massa geschoten hebben. Er werd ook gedemonstreerd in andere steden en dorpen in het noordoosten van het land, meer bepaald in Qamishli, Amuda en Derbasiyeh.

Volgens mensenrechtenorganisaties vielen al minstens 850 doden, sinds het begin van de onlusten. Het hardhandige optreden van de ordetroepen vandaag komt er één dag nadat president Obama, de Syrische president Assad heeft gevraagd werk te maken van een democratisch regime of op te stappen. De Syrische leiding veroordeelde inmiddels de toespraak van de Amerikaanse president Barack Obama.(Belga/INM)
Geen militaire tussenkomst door NAVO

De NAVO sluit een militaire tussenkomst in Syrië met het oog op de dodelijke aanvallen door het leger, politie en geheime dienst op vreedzame demonstranten uit. De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie heeft geen optreden gepland "ook als we de brutaliteit van de Syrische veiligheidstroepen en de ijzeren vuist tegen de burgerbevolking scherp veroordelen", zei NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen in een interview met het Italiaanse persagentschap Ansa. De enige mogelijke uitweg voor het land is evenwel "toe te geven aan de legitieme eisen van het volk en een vreedzame overgang naar een democratie toe te laten". (Belga/INM)

De Syrische veiligheidstroepen schoten met scherp op de duizenden Syriërs die vrijdag in verschillende steden betoogden tegen het regime van president Bashar Al-Assad. Volgens de laatste berichten vielen er meer dan 30 doden. Olijftakken De betogers waren de straat opgekomen in Homs en in Deraa om te demonstreren voor meer democratie. Ze droegen olijftakken mee of liepen met ontbloot bovenlijf als teken van een geweldloze actie. Volgens een ooggetuige vuurde de oproerpolitie op de massa om hen uiteen te drijven. De restricties die door het regime aan de media werden opgelegd, maken het moeilijk om een en ander te verifiëren. Scanderen voor vrijheid In de omgeving van Alep, de op een na grootste stad gelegen in een Koerdisch gebied in het noorden van Syrië, scandeerden honderden mensen slogans als "neen tegen het geweld, ja voor dialoog" en "wij zijn geen islamisten noch salafisten, wij willen vrijheid", verklaarde Radif Mustapha, leider van een Koerdische mensenrechtenorganisatie. Ontbloot bovenlijf In Banias in het noordoosten van het land liepen de meeste mannen met ontbloot bovenlijf om te laten zien dat ze niet gewapend waren. De manifestanten riepen slogans tegen het regime en voor meer vrijheid. Volgens niet bevestigde berichten zouden de ordetroepen ook daar op de massa geschoten hebben. Er werd ook gedemonstreerd in andere steden en dorpen in het noordoosten van het land, meer bepaald in Qamishli, Amuda en Derbasiyeh. Volgens mensenrechtenorganisaties vielen al minstens 850 doden, sinds het begin van de onlusten. Het hardhandige optreden van de ordetroepen vandaag komt er één dag nadat president Obama, de Syrische president Assad heeft gevraagd werk te maken van een democratisch regime of op te stappen. De Syrische leiding veroordeelde inmiddels de toespraak van de Amerikaanse president Barack Obama.(Belga/INM) Geen militaire tussenkomst door NAVO De NAVO sluit een militaire tussenkomst in Syrië met het oog op de dodelijke aanvallen door het leger, politie en geheime dienst op vreedzame demonstranten uit. De Noord-Atlantische Verdragsorganisatie heeft geen optreden gepland "ook als we de brutaliteit van de Syrische veiligheidstroepen en de ijzeren vuist tegen de burgerbevolking scherp veroordelen", zei NAVO-secretaris-generaal Anders Fogh Rasmussen in een interview met het Italiaanse persagentschap Ansa. De enige mogelijke uitweg voor het land is evenwel "toe te geven aan de legitieme eisen van het volk en een vreedzame overgang naar een democratie toe te laten". (Belga/INM)